ISO 9001 Certified
 
EVENIMENTELE
SPECIALE
Romana English
PROFINN
Mese rotunde si ateliere de lucru Targuri si expozitii Conferinte si seminarii Cauta Contact
Home » Stiri » 2012 - un an bun pentru investitorii la bursă, un an ratat pentru dezvoltarea pieţei


 

2012 - un an bun pentru investitorii la bursă, un an ratat pentru dezvoltarea pieţei


(21.12.2012) Investitorii la bursă au avut un an bun în 2012, evoluţia indicilor (care arată aprecierea sau deprecierea acţiunilor) şi inspiraţia aducându-le lejer randamente peste dobânzile bancare, însă din perspectiva dezvoltării pieţei 2012 a fost un an ratat.

Brokerii consideră că piaţa de capital a fost şi în 2012 puternic afectată de criză, la care s-a adăugat şi starea de aşteptare a investitorilor, specifică anilor electorali. Una dintre principalele probleme a fost neîndeplinirea aşteptărilor privind planul de listare a companiilor de stat la bursă, iar tranzacţiile cu acţiuni au totalizat numai 1,6 miliarde de euro.

Cele mai recente date oficiale ale BVB, la 11 luni, arată că valoarea tranzacţionată totală a fost de 2,04 miliarde euro faţă de 2,6 miliarde euro în 2011. În schimb, pe fondul aprecierii cotaţiilor, capitalizarea bursieră s-a ridicat la 20,62 miliarde euro faţă de 16,38 miliarde euro.

Randamentul dividendului a crescut de la 5,46% la 7,26%, iar indicatorul PER (care arată practic în câţi ani se poate recupera, din dividend, preţul plătit pentru achiziţia unei acţiuni) s-a îmbunătăţit de la 8,39 la 7,02.

Tranzacţiile cu acţiuni ale companiilor nelistate au crescut de la 1,44 milioane euro la 1,47 milioane euro, cele cu obligaţiuni au urcat de la 104,32 milioane euro la 242,15 milioane euro, iar cele cu produse structurate au crescut de la 102,58 milioane euro la 148,99 milioane euro. Cele mai mari tranzacţii au fost consemnate în 2012 cu acţiuni Fondul Proprietatea /FP/, cea mai mare capitalizare bursieră o are Erste - 36,10 miliarde lei, la emitenţi străini, şi Petrom - 22,48 miliarde lei, la emitenţi autohtoni. La capitolul listări noi, BVB a consemnat numai o societate de servicii de curăţenie - Pro Vorbas, în timp ce companiile Calipso Oradea şi Stirom Bucureşti s-au transferat de pe RASDAQ pe BVB. Fondul OTP Green Energy a avut cea mai bună evoluţie a unităţii de fond în 2012.

Începutul anului 2012 a adus schimbarea conducerii BVB, băncile preluând puterea în administrarea bursei, în detrimentul brokerilor care au creat-o. Pe 9 ianuarie, acţionarii Bursei de Valori Bucureşti au aprobat propunerea de revocare a Consiliului de Administraţie, ales în februarie 2010, din care făceau parte Stere Farmache (preşedinte), Ciprian Zah şi Mircea Botta (vicepreşedinţi), Siminel - Cristian Andrei, Octavian Molnar, Lucian Isac, Ionel Uleia şi Cosmin Gheorghiu. Trei candidaţi s-au înscris pentru funcţia de preşedinte al Consiliului de Administraţie al Bursei, respectiv preşedintele BVB, Stere Farmache, economistul şef al BCR, Lucian Anghel, şi preşedintele Asociaţiei Brokerilor, Dan Paul.

Toţi cei trei candidaţi pentru funcţia de preşedinte - Stere Farmache, Dan Paul şi Lucian Anghel - au reuşit să ocupe un post de administrator, iar funcţia de preşedinte a fost obţinută de Lucian Anghel, pe fondul orgoliului celor doi reprezentanţi ai brokerilor - Stere Farmache şi Dan Paul, care nu s-au mai susţinut ca la alegerile precedente.

Economistul-şef al Băncii Comerciale Române /BCR/, Lucian Anghel, l-a înlocuit în funcţia de preşedinte al BVB pe Stere Farmache, o figură emblematică a pieţei de capital autohtone. Stere Farmache a ocupat funcţia de preşedinte al BVB din 2008, după retragerea lui Septimiu Stoica şi unificarea funcţiilor de preşedinte şi de director general al bursei. În 2009, Farmache s-a retras din funcţia de director general al BVB şi a păstrat doar funcţia de preşedinte.

Alegerile pentru conducerea BVB au adus în prim-plan reprezentanţii băncilor, care au obţinut funcţia de preşedinte deşi ceilalţi doi candidaţi au avut împreună mai multe voturi. Surse din piaţa de capital au declarat la acel moment că brokerii au pierdut bursa în favoarea băncilor, iar preluarea BVB de către Bursa de la Viena va fi doar o chestiune de timp. Aceleaşi surse au mai afirmat că orgoliul şi neînţelegerile dintre Stere Farmache şi Dan Paul au fost factorul determinant în rezultatul de luni, pentru că cei doi au cumulat 4,2 milioane de voturi, iar Lucian Anghel - 3,7 milioane de voturi.

În martie 2012 piaţa de capital a consemnat un moment important - oferta publică Transelectrica, un succes care a mobilizat în piaţă resurse de 50 de milioane de euro.

"Sper că vom vedea un şir de oferte publice care se vor încheia cu succes (...) Dacă vom repeta aceeaşi reţetă nu văd niciun motiv ca următoarele oferte publice să nu se încheie cu succes", spunea la acel moment preşedintele BVB, Lucian Anghel.

În opinia sa, apetitul investitorilor internaţionali va creşte şi aceştia vor fi interesaţi şi de Transgaz şi Romgaz. "Pofta vine mâncând, iar în roadshow-urile de promovare a ofertei a fost prezentată şi economia românească", a mai spus Anghel.

Oferta Transelectrica a fost promovată pe plan extern în cinci centre financiare europene - Londra, Frankfurt, Varşovia, Stockholm şi Tallin şi s-a încheiat cu succes pe 27 martie, fiind suprasubscrisă la 145,45% pe tranşa investitorilor mari şi 279,22% pe tranşa investitorilor mici.

Din păcate, vara urma să aducă veşti proaste pentru bursă, Hidroelectrica intra în insolenţă, iar celelalte listări de companii de stat erau amânate.

Nici toamna nu a adus ştiri pozitive pentru piaţa de capital. Din contră, preşedintele Bursei din Sibiu, Cristian Sima, era implicat într-un scandal de proporţii, care într-o primă fază afecta puternic întreaga piaţă de capital, pe fondul mediatizării excesive şi incorecte, iar administratorul celei mai lichide entităţi listate la BVB, compania Franklin Templeton, primea decizii nefavorabile în instanţele româneşti, fiindu-i anulată calitatea de administrator.

Sursa: Agerpres

 

Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!