ISO 9001 Certified
 
EVENIMENTELE
SPECIALE
Romana English
PROFINN
Mese rotunde si ateliere de lucru Targuri si expozitii Conferinte si seminarii Cauta Contact
Home » Stiri » Euro pare salvat, dar 2013 va rămāne un an de criză


 

Euro pare salvat, dar 2013 va rămāne un an de criză


(20.12.2012)

În pericol de prăbuşire în urmă cu câteva luni, euro pare să fie salvat, în special după acordul privind datoriile Greciei care a adus optimismul în Europa, dar 2013 va rămâne un an foarte dificil, cu efecte devastatoare ale crizei economice şi sociale.

În urmă cu un an, analiştii se întreceau în previziuni privind data unui "Grexit", ieşirea Greciei din zona euro care era considerată o certitudine, nu o ipoteză, iar acest risc a existat o mare parte din 2012.

În prezent, perspectiva plecării unui membru al zonei euro a dispărut, consideră Janis Emmanouilidis, analist la European Policy Centre (EPCI).

Pentru aceasta a fost însă nevoie de numeroase reuniuni, deseori tensionate, ale miniştrilor de Finanţe din zona euro, iar pe 13 decembrie Grecia a primit în sfârşit tranşa de ajutor de 34,3 miliarde de euro fără de care ar fi intrat în faliment.

O altă veste bună la sfârşit de an a fost compromisul miniştrilor de Finanţe europeni pentru supravegherea comună a băncilor din zona euro, după mai multe săptămâni de blocaj. Decizia este considerată un prim pas către uniunea bancară, care ar urma să prevină ca crizele apărute la nivelul instituţiilor financiare să se propage în restul economiei.

Sursa: Mediafax

 

Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!