ISO 9001 Certified
 
EVENIMENTELE
SPECIALE
Romana English
PROFINN
Mese rotunde si ateliere de lucru Targuri si expozitii Conferinte si seminarii Cauta Contact
Home » Stiri » Erste: Necesarul de finanţare a Romāniei va fi īn 2013 de 70 miliarde lei


 

Erste: Necesarul de finanţare a Romāniei va fi īn 2013 de 70 miliarde lei


(29.11.2012)

"Chiar dacă Guvernul este decis să continue procesul de consolidare fiscală anul următor, iar un nou acord cu FMI şi UE este foarte probabil, necesarul brut de finanţare al Ministerului de Finanţe este aproximativ neschimbat comparativ cu 2013"

Necesarul de finanţare al Ministerului de Finanţe va fi de 70 de miliarde de lei anul următor, nivel similar cu cel de anul acesta, iar statul ar trebui să folosească pieţele externe într-o măsură mai mare pentru a-şi asigura fonduri necesare, potrivit unei analize a grupului bancar Erste, informează Mediafax. "Chiar dacă Guvernul este decis să continue procesul de consolidare fiscală anul următor, iar un nou acord cu FMI şi UE este foarte probabil, necesarul brut de finanţare al Ministerului de Finanţe este aproximativ neschimbat comparativ cu 2013", se arată în nota grupului austriac.

Acoperirea de datorii şi dobânzi

Din necesarul de finanţare estimat la 70 de miliarde de lei pentru anul următor, echivalent cu 11% din PIB, cea mai mare parte este constituită de acoperirea de datorii ajunse la maturitate şi dobânzi, reprezentând circa 8,8% din PIB. Calculele Erste privind necesarul brut de finanţare nu iau în calcul vânzarea unor active ale statului.
Potrivit datelor Ministerului de Finanţe, maturitatea medie a datoriei emise pe piaţa locală este de doar 1,7 ani, situaţie care conduce la o valoare ridicată a rambursărilor pentru următorii doi ani. Aproximativ 44% din suma împrumutată de pe piaţa locală are maturitatea mai mică de un an, în timp ce numai 3,4% depăşeşte 5 ani.
Această situaţie ar putea deveni o problemă în viitor, în cazul în care condiţiile de pe piaţa financiară se înrăutăţesc, din cauza factorilor externi sau interni, potrivit Erste. Riscurile interne sunt o accelerare neaşteptată a inflaţiei şi o posibilă deteriorare a situaţiei politice.

Sursa: Curierul National

 

Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!