ISO 9001 Certified
 
EVENIMENTELE
SPECIALE
Romana English
PROFINN
Mese rotunde si ateliere de lucru Targuri si expozitii Conferinte si seminarii Cauta Contact
Home » Stiri » Leonard Orban: Sectorul privat trebuie să fie implicat Ón gestiunea fondurilor europene


 

Leonard Orban: Sectorul privat trebuie să fie implicat Ón gestiunea fondurilor europene


(05.11.2012)

Sectorul privat trebuie să fie implicat în gestiunea fondurilor europene, iar pe zonele unde există deficienţe este nevoie de organisme intermediare private, a declarat, luni, într-o conferinţă de specialitate, Leonard Orban, ministrul Afacerilor Europene.

"Am văzut foarte clar limitele capacităţii administraţiei publice centrale din România. Din punctul meu de vedere, o asemenea structură utilizată până acum nu ne va aduce îmbunătăţiri. Mi se pare foarte clar că e nevoie ca sectorul privat să fie implicat în gestiunea fondurilor comunitare. Pe zonele în care nu s-a performat mai deloc să avem organisme intermediare private. O lecţie absolut esenţială este cea legată de orientare spre rezultate, cu efect multiplicator şi beneficii. În ciuda eforturilor care s-au făcut, din păcate multe proiecte care au fost finanţate nu au acel efect benefic, major, vizibil pentru comunităţile locale sau pentru România, în general. Este foarte clar că eligiblitatea proiectelor sau alegerea acestora trebuie să fie făcute foarte clar, să finanţăm doar proiecte necesare. Altfel, ne vom îmbunătăţi rata de absorbţie, dar doar atât", a explicat Orban.

Oficialul MAEur a menţionat faptul că un lucru destul de grav la capitolul absorbţiei fondurilor comunitare este legat de reticenţa beneficiarilor de a accesa banii europeni.

"Partea română a început pregătirea pentru perioada 2014-2020 încă de la începutul acestui an. Putem constata faptul că s-au înţeles cerinţele extrem de complicate ale modului în care vor trebui să fie absorbite fondurile europene pentru următoarea perioadă de programare. Sunt foarte multe lecţii pe care trebuie să le învăţăm. Dacă tragem linie şi vedem ce avem bun sau ce insuccese avem, lucrurile sunt negative pentru actuala perioadă de programare, în jur de 10% absorbţie fonduri europene, un pic mai bună pentru zona rurală, de aproape 50%. Dificultăţile pe care le avem ne duc să luăm decizii uneori fără precedent. Dacă ne uităm la reacţia la nivelul beneficiarilor, lucrul care mă surprinde cel mai neplăcut este cel ce ţine de reacţia la nivelul beneficiarilor. Mulţi sunt hotărâţi să nu mai folosească fonduri europene pentru că aceştia consideră acest exerciţiu extrem de complicat", a afirmat ministrul Afacerilor Europene.

Sursa: Agerpres

 

Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!