ISO 9001 Certified
 
EVENIMENTELE
SPECIALE
Romana English
PROFINN
Mese rotunde si ateliere de lucru Targuri si expozitii Conferinte si seminarii Cauta Contact
Home » Stiri » Isărescu: Trebuie mare grijă cu Óntărirea politicii monetare, deficitul de cerere este consistent


 

Isărescu: Trebuie mare grijă cu Óntărirea politicii monetare, deficitul de cerere este consistent


(08.11.2012)

BNR mizează că puseul inflaţionist este temporar, deşi creşterea preţurilor este certă până în primăvara anului viitor, şi preferă controlul mai ferm al lichidităţii interne comparativ cu majorarea dobânzii cheie, mai ales că deficitul de cerere este semnificativ, a transmis miercuri Mugur Isărescu.

"Factorul care temperează inflaţia şi ne determină să spunem că acest puseu este temporar este deviaţia PIB, adică deficitul de cerere. Atât timp cât deficitul de cerere tinde să se accentueze înseamnă că mixul de politici, inclusiv politica monetară este tare (...) Trebuie să avem mare grijă când ne gândim să întărim politica monetară pentru că suntem într-un deficit de cerere, chiar consistent", a spus guvernatorul BNR.

De altfel, în cursul prezentării privind raportul asupra inflaţiei, Isărescu a adus cel mai adesea în discuţie problema deficitului de cerere, care tinde să se accentueze în 2013, lăsând să se înţeleagă că în lipsa unor măsuri ferme de îmbunătăţire a absorbţiei fondurilor europene BNR se teme de un nou an cu stagflaţie.

Isărescu a declarat în luna octombrie, la Varşovia, că limitarea licitaţiilor repo derulate de banca centrală este o metodă mai rapidă şi mai eficace de acţiune decât modificarea dobânzii de politică monetară, cu un impact mai important asupra cursului de schimb.

BNR a menţinit vineri la 5,25% dobânda de politică monetară, în linie cu aşteptările analiştilor.

Isărescu a explicat miercuri că majorarea dobânzii, dacă ar fi fost însoţită de o politică laxă a lichidităţilor, "aproape că nu ar fi avut niciun impact".

"Prima reacţie normală este să vii cu dobânzile pieţei în apropierea dobânzii simbol, de refinaţare, şi apoi să te gândeşti la mişcarea subsecventă de creştere a dobânzilor prin creşterea ratei dobânzii de politică monetară (...) Avem, nu neapărat creşterea inflaţiei, ci riscul ca aceste creşteri de preţuri să ducă la o deteriorare a anticipaţiilor, adică o dezancorare a anticipaţiilor. Pentru perioada următoare, prevedem până spre martie-aprilie o inflaţie anuală în jur de 5%, iar cea medie anuală ducându-se uşor spre 4%. E clar că preţurile sunt în creştere pe ambii indicatori. Ceea ce ne va determina să luăm o măsură sau alta este caracterul tranzitoriu", a explicat Isărescu.

Sursa: Mediafax

 

Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!