ISO 9001 Certified
 
EVENIMENTELE
SPECIALE
Romana English
PROFINN
Mese rotunde si ateliere de lucru Targuri si expozitii Conferinte si seminarii Cauta Contact
Home » Stiri » Gradul redus de absorbţie a fondurilor UE se explică prin alocarea redusă către sectorul privat


 

Gradul redus de absorbţie a fondurilor UE se explică prin alocarea redusă către sectorul privat


(25.09.2012)

Modul de alocare a fondurilor europene pentru 2007-2013 este unul din factorii care explică gradul redus de absorbţie, de sub 10% în septembrie 2012, întrucât doar 15% din fondurile nerambursabile au fost alocate sectorului privat şi IMM-urilor, conform unei analize a Volksbank România.

"Există decalaje foarte mari între obiectivele iniţiale şi rezultatele actuale. Este nevoie de o analiză serioasă în acest domeniu, pe care să se bazeze negocierile pentru bugetul până în 2020", a declarat Anca Bălaşu, şef dezvoltare produse Persoane Juridice la Volksbank România.
 
Situaţia absorbţiei fondurilor europene în luna august a fost aproape de zero, după ce în iulie Bucureştiul a oprit transmiterea către Bruxelles a cererilor de rambursare pentru proiectele ce ar fi trebuit dezvoltate cu banii UE.
 
România a luat de la UE doar 3,88 mil. euro, faţă de 300 mil. euro cât ar fi trebuit să atragă lunar pentru a se încadra în ţinta de 20% a fondurilor europene atrase în 2012 - promisiune pe care a făcut-o ministrul afacerilor europene Leonard Orban în urmă cu un an, la preluarea mandatului. Şase programe operaţionale nu au luat niciun euro de la UE în august, iar Programul Operaţional Dezvoltarea Capacităţii Administrative a luat 3,88 mil. euro, o sumă ridicolă dacă este raportată la ţinta propusă pentru 2012 de 3 mld. euro.
 
Bălaşu consideră că ponderea mică alocată beneficiarilor din sectorul privat este unul dintre factorii care explică performanţele slabe.
 
Din alocările nerambursabile de 3 miliarde euro pentru POS CCE, sumele care revin IMM se ridică la 856 milioane euro (28%), iar la POS Dezvoltarea Resurselor Umane s-au alocat pentru firmele mici şi mijlocii 989 milioane euro, dintr-un total de 4,08 miliarde euro (24%).
 
Per total, IMM-urile pot accesa fonduri europene şi de coeziune (exceptând Programul Naţional de Dezvoltare Rurală) de 3 miliarde euro aferente unor alocări în sumă de 20,56 miliarde euro.
 
Sursa: Ziarul Financiar

 

Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!