ISO 9001 Certified
 
EVENIMENTELE
SPECIALE
Romana English
PROFINN
Mese rotunde si ateliere de lucru Targuri si expozitii Conferinte si seminarii Cauta Contact
Home » Stiri » Īn Romānia, agricultura se practică după metode care ar fi trebuit să fie istorie


 

Īn Romānia, agricultura se practică după metode care ar fi trebuit să fie istorie


(21.09.2012)

Agricultura în România se practică, la o scară nepermis de largă, cu metode care ar fi trebuit să intre de mult în istorie, a declarat, miercuri, pentru AGERPRES, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie Bucureşti (CCIB), Sorin Dimitriu.

"În ultimii douăzeci de ani au existat numeroase strategii de valorificare a potenţialului agricol al ţării noastre, multe dintre ele cu elemente valoroase, care au fost abandonate, rând pe rând, imediat ce iniţiatorul îşi pierdea portofoliul. Iată de ce agricultura s-a practicat şi se mai practică, încă, pe o scară nepermis de largă, cu metode care ar fi trebuit să intre demult în istorie. Pentru a nu mai avea rezultate doar când vremea este favorabilă este nevoie de două elemente. Pe de o parte, de o schimbare de mentalitate. Camera bucureşteană a subliniat, în nenumărate rânduri, că nu trebuie să mai aşteptăm "ajutoare de la stat", care distorsionează competiţia pe piaţă, ci trebuie să utilizăm stimulentele permise de legislaţia Uniunii Europene, inclusiv în domeniul agricol", a explicat oficialul CCIB.

Pe de altă parte, potrivit sursei citate, este nevoie de o voinţă politică transpartinică de a pune în aplicare o strategie în domeniul agricol, care să ţină seama de potenţialul real al României şi de condiţionalităţile şi avantajele ce decurg din calitatea noastră de membru UE.

"Această strategie nu trebuie construită exclusiv pe fonduri europene, ci trebuie să încurajeze investiţiile străine directe în domeniul agricol. Subliniez acest lucru întrucât în exerciţiul financiar 2007-2013 România a demonstrat că nu are capacitatea de a atrage bani europeni. Problemele extrem de grave cu care se confruntă cei care au avut curajul să demareze un proiect cu fonduri comunitare - întârzieri în rambursarea sumelor avansate, desele schimbări ale regulilor în cursul jocului, birocraţia ridicată, personalul slab pregătit la nivelul autorităţilor de management - pot conduce, în viitor, la reticenţa oamenilor de afaceri de a apela la astfel de surse de finanţare şi nu asigură o dezvoltare corespunzătoare a agriculturii româneşti", a mai spus preşedintele CCIB.

Sursa: Capital

 

Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!