ISO 9001 Certified
 
EVENIMENTELE
SPECIALE
Romana English
PROFINN
Mese rotunde si ateliere de lucru Targuri si expozitii Conferinte si seminarii Cauta Contact
Home » Stiri » Comisia Europeană a dat undă verde pentru construirea unui centru de cercetare ştiinţifică īn Romānia


 

Comisia Europeană a dat undă verde pentru construirea unui centru de cercetare ştiinţifică īn Romānia


(19.09.2012)

Comisia Europeană (CE) a aprobat un sprijin financiar de aproximativ 180 de milioane de euro pentru o infrastructură de cercetare de vârf care va implica 40 de instituţii academice şi de cercetare din 13 state membre, informează un comunicat al CE. Centrul de cercetare va fi construit în zona Măgurele şi se preconizează că va fi operaţional în 2015.

Contribuţia financiară din partea UE ar urma să provină din fondurile structurale, făcând parte dintr-o iniţiativă mai amplă, care include şi Republica Cehă şi Ungaria, în scopul creării unui consorţiu de cercetare europeană de avangardă.
 
Partea proiectului aprobată azi va fi implementată în România, iar organizaţia care se află la baza proiectului este Institutul Naţional de Fizică şi Inginerie Nucleară Horia Hulubei (IFIN-HH). Denumit Extreme Light Infrastructure - Nuclear Physics (ELI-NP), proiectul va avea rolul unui laborator paneuropean şi va găzdui o gamă largă de discipline ştiinţifice, care vor include domenii inovatoare ale fizicii fundamentale, noua fizică nucleară şi astrofizică, precum şi ştiinţa materialelor şi ştiinţele vieţii. De asemenea, cercetătorii vor studia posibile noi modalităţi de tratare a materialelor nucleare şi a deşeurilor radioactive.

Proiectul urmăreşte promovarea cercetării naţionale şi europene prin crearea unei infrastructuri de cercetare de reputaţie internaţională deschisă specialiştilor din mediul ştiinţific universitar şi privat, precum şi din mediul întreprinderilor. "Ne punem speranţe foarte mari în proiectul ELI-NP. Prin intermediul acestuia, România are ocazia de a se plasa ferm pe harta cercetării europene, de a păstra în ţară lucrători cu specializare foarte înaltă, inversând fenomenul exodului creierelor, şi atrăgând noi societăţi în regiune", a afirmat comisarul european pentru politica regională, Johannes Hahn, citat în comunicat.
 
Sursa: Capital

 

Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!