ISO 9001 Certified
 
EVENIMENTELE
SPECIALE
Romana English
PROFINN
Mese rotunde si ateliere de lucru Targuri si expozitii Conferinte si seminarii Cauta Contact
Home » Stiri » Cursul pentru euro a urcat la UN NOU RECORD, de 4,6481 lei/euro


 

Cursul pentru euro a urcat la UN NOU RECORD, de 4,6481 lei/euro


(03.08.2012)

Referinţa BNR pentru euro a urcat vineri la un nou record istoric, de 4,6481 lei/euro, într-o piaţă în care banca centrală a intervenit indirect prin vânzări de euro pentru a contracara deprecierea leului.

Precedentul maxim, de 4,6397 lei/euro, a fost consemnat săptămâna trecută, marţi. Raportat la cursul de vineri, leul a pierdut 7,6% de la începutul anului, de la 4,3197 lei/euro.
 
Leul s-a depreciat însă accentuat de la începutul lunii iulie, cu până la 4,4%, din cauza turbulenţelor politice. La începutul lunii iulie s-a declanşat procedura de suspendare a preşedintelui Traian Băsescu.

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a precizat joi că au fost ieşiri de capital în luna iulie care au afectat cursul, însă banca centrală are ""un anumit spaţiu de manevră" pentru a-l susţine, dar acest spa­ţiu "trebuie administrat cu înţelepciune şi flexibilitate". Oficialul BNR a explicat că aceste ieşiri au fost cauzate de suprapunerea unor evenimente globale, cu precădere din Europa, cu tensiunile politice interne.
 
Isărescu a spus că detensionarea situaţiei politice interne ar ajuta foarte mult economia românească prin revenirea încrederii investitorilor străini, întrucât situaţia financiară din Europa nu se va calma în următoarele săptămâni.
 
La puţin timp după declaraţiile guvernatorului BNR, Curtea Constituţională a anunţat că a amânat până în 12 septembrie, o decizie privind referendumul de demitere a lui Traian Băsescu, urmând să verifice listele electorale. Cotaţiile au urcat în piaţă imediat după anunţul Curţii Constituţionale.

Sursa: Mediafax

 

Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!