ISO 9001 Certified
 
EVENIMENTELE
SPECIALE
Romana English
PROFINN
Mese rotunde si ateliere de lucru Targuri si expozitii Conferinte si seminarii Cauta Contact
Home » Stiri » Romania, pe primul loc in Europa in ceea ce priveste numarul de investigatii legate de fraude cu fonduri europene, urmata de Germania si Italia


 

Romania, pe primul loc in Europa in ceea ce priveste numarul de investigatii legate de fraude cu fonduri europene, urmata de Germania si Italia


(24.07.2012)

Cu 142 de miliarde de euro fonduri acordate in fiecare an, Uniunea Europeana a decis sa inaspreasca lupta impotriva fraudarii fondurilor structurale si de coeziune, relateaza TV5. Daca Romania ancheteaza cele mai multe cazuri de fraude, ea este urmata de Germania, in fata Italiei. Acest clasament ascunde insa realitati diferite, scriu ziaristii francezi.

Italia ramane tara care a deturnat cei mai multi bani 2011, in special prin intermediul unei importante afaceri cu fonduri structurale, care, ea singura, reprezinta peste 380 de milioane de euro. Si totusi, ea nu ocupa decat pozitia a treia in acest clasament, daca se ia in calcul numarul de cazuri anchetate - 112, conform Raportului Olaf, publicat pe 11 iulie 2012. A doua pozitie este ocupata surprinzator de Germania, cu 168 de cazuri investigate, in timp ce pe primul loc se claseaza Romania, cu 225 de cazuri.

Publicat cateva zile mai tarziu, in 19 iulie, raportul Comisiei Europene privind semnalarile de fraude si nereguli confirma ca Germania ancheteaza un mare numar de cazuri. O constanta care se explica partial prin situatia sa demografica si geografica: Germania este cea mai populata tara a UE si se afla in centrul Europei, fiind expusa astfel tranzitului de produse de contrabanda provenind din Europa orientala.

In Romania, in 73,4% dintre actiunile initiate s-a renuntat la acuzatii, in timp ce doar in 23,4% din cazuri s-au pronuntat condamnari. Comparativ, in Germania, la 32,5% din actiuni s-a renuntat la acuzatii, in timp ce pentru 57% din cazuri s-au pronuntat condamnari.

Sursa: EurActiv.ro

 

Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!