ISO 9001 Certified
 
EVENIMENTELE
SPECIALE
Romana English
PROFINN
Mese rotunde si ateliere de lucru Targuri si expozitii Conferinte si seminarii Cauta Contact
Home » Stiri » Leonard Orban: Trebuie sa absorbim 7,5 miliarde euro in 2013 pentru a evita dezangajari de fonduri europene


 

Leonard Orban: Trebuie sa absorbim 7,5 miliarde euro in 2013 pentru a evita dezangajari de fonduri europene


(06.08.2012)


Ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, a declarat, luni, dupa intalnirea cu delegatia FMI, ca Romania trebuie sa absoarba anul acesta aproximativ 950 milioane euro si peste 7,5 miliarde euro in anul 2013, pentru a evita dezangajari de fonduri europene, potrivit Agerpres.

Leonard Orban a spus ca a prezentat delegatiei FMI trei masuri esentiale menite sa creasca absorbtia fondurilor europene, aceste masuri fiind discutate si cu reprezentantii Comisiei Europene si Bancii Mondiale.

"Deocamdata, le-am propus un set de masuri, menit sa fie aplicabil din ianuarie 2013, iar o masura chiar din ianuarie 2014. Cele din ianuarie 2013 sunt: crearea unei categorii speciale de personal, care gestioneaza fondurile comunitare si care sa fie platit unitar. Ideea este ca toata salarizarea celor care lucreaza in sistem sa fie similara si de nivelul cel mai inalt existent in momentul de fata. O alta propunere este crearea unui fond in buget sau din resurse din afara bugetului, care sa permita in permanenta alimentarea ministerelor, pentru a face platile catre beneficiari. O alta masura pe care am comunicat-o este trecerea la un sistem de coordonare mult mai strict, in care un minister, ca se va numi Ministerul Afecerilor Europene sau Ministerul Fondurilor Europene, sa coordoneze direct toate autoritatile de management care gestioneaza fondurile europene", a explicat Leonard Orban.

In ceea ce priveste gradul de absorbtie al fondurilor europene, Leonard Orban a anuntat ca in prezent rata totala este de 27%, aici intrand si fondurile pentru agricultura si cele pentru politica de coeziune.

Rata de absorbtie pentru politica de coeziune este de 9,91%, in vreme ce tinta asumata de Guvern este de 20%.

Sursa: EurActiv.ro

 

Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!