ISO 9001 Certified
 
EVENIMENTELE
SPECIALE
Romana English
PROFINN
Mese rotunde si ateliere de lucru Targuri si expozitii Conferinte si seminarii Cauta Contact
Home » Stiri » Noul Cod al muncii, neatractiv pentru investitori. Numărul contractelor de muncă a scăzut


 

Noul Cod al muncii, neatractiv pentru investitori. Numărul contractelor de muncă a scăzut


(08.06.2012)

Modificările la Codul muncii au fost neatractive pentru investitori şi, deşi a existat o creştere imediat după intrarea lor în vigoare, numărul contractelor de muncă a scăzut ulterior, de la peste 6,3 milioane în mai 2011 la 5,5 milioane în mai 2012, spun specialiştii în dreptul muncii.

Clubul de Drept Social "Costel Gîlcă" a făcut un bilanţ al primului an de aplicare a noului Cod al Muncii, arătând că, deşi statisticile indică o creştere cu aproximativ 100.000 a numărului de contracte individuale de muncă, în realitate această creştere nu a fost constantă şi nu a însemnat şi o creştere a locurilor de muncă.
 
Avocatul specializat în dreptul muncii, Răzvan Vasiliu, a amintit că, la începutul anului 2012, ministrul Muncii de la acea vreme, Sulfina Barbu, a prezentat un document intitulat "Reformele Ministerului Muncii, priorităţi 2020", din care rezulta că, în urma controalelor efectuate de Inspecţia Muncii, au fost depistate, de-a lungul anului trecut, aproximativ 30.000 de persoane fără forme legale de muncă.

"Aşadar, din cele 100.000 de locuri de muncă, 30.000 sunt cele depistate de Inspecţia Muncii în controalele efectuate. Cum modificarea Codului muncii a adus în zona infracţionalităţi primirea fără forme legale a unui număr de cinci persoane, este de la sine înţeles că o mare parte a angajatorilor care utilizau muncă la negru, pentru evitarea condamnărilor penale, au preferat să încheie contracte individuale de muncă. Este de presupus că marea majoritate a celor 70.000 de locuri de muncă au apărut ca urmare a scoaterii locurilor de muncă de la negru. Dacă ţinem cont că se preconizează că mai există un număr de 2,3 milioane locuri de muncă la negru, rezultă că numărul de 70.000 nu este deloc mare", a precizat avocatul.

Sursa: Mediafax

 

Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!