ISO 9001 Certified
 
EVENIMENTELE
SPECIALE
Romana English
PROFINN
Mese rotunde si ateliere de lucru Targuri si expozitii Conferinte si seminarii Cauta Contact
Home » Stiri » Consiliul Fiscal: Sistemul de taxe este administrat ineficient. Colectarea este cu mult sub media UE


 

Consiliul Fiscal: Sistemul de taxe este administrat ineficient. Colectarea este cu mult sub media UE


(10.05.2012)

România are una dintre cele mai mici ponderi în PIB a veniturilor bugetare, deşi numărul administraţiilor financiare este comparabil cu cel din Polonia, ţară cu o populaţie de două ori mai mare, din cauza sistemului de taxe administrat ineficient şi a bazei de impozitare relativ redusă.

Veniturile fiscale şi cele nefiscale au reprezentat în 2011 doar 32,5% din PIB, cu 12,1 puncte procentuale sub media europeană.
 
Nivelul veniturilor fiscale raportate la PIB (impozite şi contribuţii sociale) în România a fost de 27,2 % în anul 2011, cu 12,4 puncte procentuale mai mic decât media UE 27 (39,6%). Ponderea veniturilor fiscale în PIB este semnificativ mai mică decât în Slovenia (37,8%), Ungaria (36%), Polonia (32,1%) şi Slovacia (28,5%), se arată în raportul Consiliului Fiscal pentru 2011.
 
Structura veniturilor fiscale din România relevă o pondere ridicată a încasărilor din impozitele indirecte (46,32% din totalul veniturilor fiscale, faţă de 33,08% media UE 27), în timp ce ponderea veniturilor din contribuţiile sociale a fost de 32,35% (35,1% UE 27), iar cea a impozitelor directe de doar 21,32% ( 31,81% UE 27).
 
Faţă de 2010, ponderea impozitelor indirecte a crescut cu aproximativ trei puncte procentuale pe fondul majorării cotei standard de TVA şi a nivelului accizelor, în timp ce contribuţiile şi impozitele directe şi-au diminuat importanţa relativă, în condiţiile unui scăderi a ponderii acestora în PIB mai mare decât reducerea ponderii veniturilor fiscale totale în produsul intern brut. În aceste condiţii, se poate considera că impozitele indirecte au reprezentat principala componentă a consolidării fiscale pe partea de venituri bugetare.
 
Sistemul de taxe şi impozite în România este caracterizat de o colectare slabă a acestora, cu o administrare ineficientă şi o birocraţie excesivă, o bază de impozitare relativ redusă cu foarte multe excepţii şi deduceri legale şi o evaziune fiscală ridicată, se menţionează în raport.

În opinia Consiliului Fiscal, România are nevoie de o reformă radicală a sistemului de colectare a taxelor care să asigure creşterea semnificativă a veniturilor colectate şi scăderea costurilor administrative aferente.

Sursa: Mediafax

 

Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!