ISO 9001 Certified
 
EVENIMENTELE
SPECIALE
Romana English
PROFINN
Mese rotunde si ateliere de lucru Targuri si expozitii Conferinte si seminarii Cauta Contact
Home » Stiri » Ce sfaturi ne dau experții ca să absorbim fondurile UE


 

Ce sfaturi ne dau experții ca să absorbim fondurile UE


(08.05.2012)

Specialiștii străini și români au întocmit o listă cu recomandări pentru a stimula absorbția banilor europeni, valabile atât pen­tru actualul buget al UE, cât și pentru cel viitor. Pot fi acestea aplicate?

Reanalizarea priorităților în ceea ce privește proiectele destinate mediului de afaceri, simplificarea ghidului solicitantului, renunțarea la analiza cost-beneficiu, care nu furnizează informații importante pentru selectarea proiectului și scheme combinate grant-împrumut bancar pentru schemele de minimis, implicându-se astfel și băncile în ecuația finanțării mediului privat. Acestea sunt câteva din recomandările pentru creșterea gradului de absorbție a fondurilor UE alocate în cadrul actualului, dar și al viitorului buget al UE, făcute de către consorțiul de firme care au obținut contractul pentru evaluarea implementării priorităților și proiectelor pentru mediul de afaceri, proiect cu o valoare de peste 652.000 de lei, finanțat din fonduri europene.

Una dintre recomandări se referă la scheme combinate grant-împrumut bancar pentru schemele de minimis. „O astfel de abordare este convergentă cu cea a Comisiei Europene, care își propune să antreneze fonduri publice și private în finanțarea mecanismelor de intervenție. Trebuie însă remarcat faptul că aceste măsuri punctuale pot producele efectele scontate doar într-un anumit context“, susține Laurențiu Dinu, country manager al companiei de consultanță Accreo România.

Acesta consideră că, de pildă, fără a oferi instrumente de garantare și contragarantare funcționale, va fi probabil dificil pentru un IMM, mai ales în contextul crizei, să acceseze credite, fie ele și la costuri relativ mai mici. „Fără a armoniza criteriile de evaluare pentru accesul la credite și granturi, va fi foarte dificilă implementarea unui mix funcțional de instrumente de intervenție“, spune Dinu.
 
În privința concesionării proiectelor de către autoritățile publice locale către operatorii privați, reprezentantul Accreo spune că trebuie observat impactul veniturilor pe care le-ar avea concesionarea din perspectiva beneficiarului. În acest context, intensitatea ajutorului de stat va trebui ajustată corespunzător, pentru a respecta regulamentele financiare în vigoare. În plus, problema calității implementării nu este automat rezolvată dacă sarcina implementării trece din sfera publică în cea privată. „Așadar, va trebui să punem la punct mecanisme care să ne ofere garanții suficiente privind corectitudinea utilizării fondurilor, tocmai pentru a evita eventuale corecții financiare“, conchide Laurențiu Dinu.

Sursa: Capital

 

Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!