ISO 9001 Certified
 
EVENIMENTELE
SPECIALE
Romana English
PROFINN
Mese rotunde si ateliere de lucru Targuri si expozitii Conferinte si seminarii Cauta Contact
Home » Stiri » Fitch: Romānia va īnregistra īn acest an o creştere economică de 1,6%, egală cu media a 10 state din Europa Centrală şi de Est


 

Fitch: Romānia va īnregistra īn acest an o creştere economică de 1,6%, egală cu media a 10 state din Europa Centrală şi de Est


(17.05.2012)

România va înregistra în acest an o creştere economică de 1,6%, egală cu media la nivelul a 10 state din Europa Centrală şi de Est (ECE), potrivit unui nou raport al Fitch privind perspectivele regiunii, care vor fi constrânse pe termen scurt şi mediu atât de factori externi, cât şi interni.

Din cauza factorilor adverşi existenţi, obiectivele ambiţioase de reducere a deficitelor bugetare în perioada 2012-2013 vor fi dificil de îndeplinit, în pofida angajamentelor guvernelor de consolidare fiscală.

În opinia Fitch, prevalenţa perspectivelor stabile ale calificativelor statelor din estul şi centrul Europei care au aderat la UE în 2004 şi 2007, cu excepţia Sloveniei şi Ungariei, care au perspective negative, scot în evidenţă că ratingurile sunt bine susţinute la nivelurile actuale.

Agenţia anticipează că România şi regiunea ECE vor înregistra în 2012 o creştere economică de 1,6%. În 2011, ţările din regiune au consemnat o creştere medie a PIB de 3,1%.

FMI prognozează că România va înregistra în acest an un avans economic de 1,5%.

Amploarea cu care va încetini creşterea economică din regiune este similară cu cea a zonei euro, principalul partener comercial al ţărilor ECE.

Pe ansamblu, Fitch consideră că 8 din cele 10 state din regiune vor avea creşteri economice în acest an. Pentru Cehia este anticipată stagnarea PIB, iar în cazul Ungariei o contracţie de 0,5%. Agenţia prognozează un avans economic de 2,8% în Polonia şi de 1,5% în Bulgaria.

Sursa: Mediafax

 

Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!