ISO 9001 Certified
 
EVENIMENTELE
SPECIALE
Romana English
PROFINN
Mese rotunde si ateliere de lucru Targuri si expozitii Conferinte si seminarii Cauta Contact
Home » Stiri » Romania si Bulgaria invita patru state din regiune sa adere la proiectul de spatiu aerian comun


 

Romania si Bulgaria invita patru state din regiune sa adere la proiectul de spatiu aerian comun


(20.04.2012)

Romania si Bulgaria vor invita Republica Moldova, Serbia, Muntenegru si Macedonia sa adere la proiectului Danube FAB, prin care va fi instituit un bloc functional de spatiu aerian comun, care nu va mai fi dictat de granitele geografice, procesul fiind parte a unui proiect UE. 

Romania si Bulgaria au semnat in luna decembrie a anului trecut un acord pentru infiintarea blocului functional de spatiu aerian (Danube FAB) prin care cele doua state vor avea un singur spatiu comun. 

Uniunea Europeana a initiat in 2004 proiectul "Cer Unic European" (Single European Sky – SES) pentru a crea un spatiu aerian integrat, prin stabilirea unor norme comune in statele membre. SES presupune crearea unor "blocuri functionale de spatiu aerian" proiectate dincolo de granitele nationale si care au in vedere fluxurile de trafic. Noile criterii de configurare a spatiului vor depinde de necesitatile tehnice si operationale, nu de granitele geografice. 

Acordul Danube FAB este al cincilea pentru instituirea unui bloc de spatiu aerian functional din cele noua care sunt prevazute la nivel european. 

Costul total al proiectului este de 5,03 milioane euro, din care 2,5 milioane euro reprezinta fonduri europene din Fondul TEN-T, restul sumei fiind acoperita de ROMATSA (Romania) si BULATSA (Bulgaria).  

Sursa: Mediafax

 

Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!