ISO 9001 Certified
 
EVENIMENTELE
SPECIALE
Romana English
PROFINN
Mese rotunde si ateliere de lucru Targuri si expozitii Conferinte si seminarii Cauta Contact
Home » Stiri » Topul proiectelor finalizate dupa cinci ani de luat bani de la UE: training-uri, masuratori pentru adancimea Dunarii si „master plan-uri“


 

Topul proiectelor finalizate dupa cinci ani de luat bani de la UE: training-uri, masuratori pentru adancimea Dunarii si „master plan-uri“


(27.04.2012)

Training-uri de 4 milioane de euro, analize privind adancimea Dunarii, programe de sprijinire a femeilor discriminate sau redactarea unei strategii guvernamentale pentru sustinerea mediului de business - acestea sunt cateva dintre cele mai mari proiecte pe bani europeni finalizate in primii cinci ani de luat bani europeni. 

Ziarul Financiar a cerut oficialilor de la Ministerul Afacerilor Europene lista proiectelor pe fonduri europene finalizate la cinci ani de cand Romania a primit unda verde pentru a aduce in economie bani europeni. 

Datele ca arata ca Transporturile si Mediul, ministerele ce ar trebui sa faca autostrazi, drumuri nationale, sisteme de canalizare sau gropi de gunoi nu au reusit in cinci ani de luat bani europeni sa termine niciun proiect cu impact concret in teren. Transporturile au terminat doua proiecte, unul pentru masurarea adancimii apelor Dunarii, respectiv un altul pentru protectia ecologica in cazul lucrarilor de infrastructura. Similar, la Mediu niciunul din cele mai mari cinci proiecte finalizate nu include o groapa de gunoi sau un sistem de canalizare. 

Niciun proiect de infrastructura finalizat de Ministerul Transporturilor in cinci ani 

Ministerul Transporturilor are la dispozitie 4,5 mld. euro din fonduri europene pentru lucrari de infrastructura rutiera, feroviara, aeroportuara si navala. Cei mai multi bani de la UE merg catre autostrazile de pe Coridorul IV Paneuropean, care in cele din urma ar urma sa aiba 850 de kilometri. In primii cinci ani de cand Romania are acces la fondurile europene, autoritatile nu au reusit sa finalizeze nicio auto­stra­da sau cale ferata din bani europeni. 

In cinci ani de luat fonduri europene Transporturile au reusit sa finalizeze nu­mai doua proiecte in valoare totala de 1,7 mil. euro. Din acesti bani, 1,5 mil. euro au fost folositi pentru masurarea adancimii Dunarii, iar cu restul s-au facut harti si planuri de actiune pentru protectia mediului. De cealalta parte, cele noua proiecte pe care Ministerul Transporturilor le-a inscris pe lista de prioritati au grade de finalizare ce nu depasesc 50%. 

Similar, la Ministerul Mediului intre primele cinci proiecte finalizate in functie de valoare nu figureaza nicio groapa de gunoi sau un sistem de canalizare construit cap-coada. In schimb, aproape 6 mil. euro au fost platiti pentru un sistem informatic pentru "mentinerea biodiversitatii", alti 600.000 de euro au fost folositi pentru protectia mediului din Muntii Macinului, iar pasarile din zona Vanatori Neamt au primit protectie printr-un alt proiect de 350.000 de euro. 

Sursa: zf.ro

 

Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!