ISO 9001 Certified
 
EVENIMENTELE
SPECIALE
Romana English
PROFINN
Mese rotunde si ateliere de lucru Targuri si expozitii Conferinte si seminarii Cauta Contact
Home » Stiri » Ministrul Finantelor: Vom reorganiza ANAF pe baza unei evaluari a Bancii Mondiale


 

Ministrul Finantelor: Vom reorganiza ANAF pe baza unei evaluari a Bancii Mondiale


(10.04.2012)

Ministrul Finantelor, Bogdan Dragoi, a declarat luni pentru Mediafax ca Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) va trece printr-o ampla reorganizare, mai profunda decat cea suportata de administratia fiscala din Bulgaria. Potrivit agentiei de presa, reoganizarea va fi facuta pe baza unei evaluari a Bancii Mondiale, organism care va propune si masurile, si va cuprinde atat optimizarea numarului de administratii fiscale, cat si intreg sistemul IT.

Reorganizarea ANAF reprezinta una dintre principalele conditionalitati ale acordului de imprumut de tip preventiv pe care Romania il va semna in vara cu institutia internationala. Prin acordul negociat cu Banca Mondiala, Ministerul Finantelor urmareste sa obtina o plasa de siguranta suplimentara de la institutia internationala sub forma unei linii de credit de 1 miliard de euro, care va ramane la dispozitia Romaniei timp de trei ani in cazul blocarii pietelor externe, la un cost de 0,25% pe an.

Potrivit ministrului Finantelor, Banca Mondiala a realizat in Bulgaria doar o analiza de structura si nu a mers mai in profunzime, pe partea de sistem IT, pe programe de optimizare a informatiilor. Reprezentantul ministerial nu a precizat daca si in Romania vor exista firme private de colectare a arieratelor la buget asa cum s-a decis in Bulgaria, argumentand ca o astfel de decizie se va pune in discutie abia dupa ce va fi gata analiza Bancii Mondiale.

Programul va urmari si cresterea flexibilizarii colectarii, prin implicarea tot mai mare a sistemului bancar, avand ca rezultat limitarea interactiunii "fata in fata" intre contribuabil si institutia colectoare.

Astfel, prin informatizarea completa si trecerea la o baza de date centralizata, va fi permisa nu doar modalitatea de declarare si plata a datoriilor catre autoritatile centrale si locale, dar se va elimina si o buna parte din subiectivismul din cadrul actului de control, sustine ministrul Finantelor.

Sursa: HotNews.ro

 

Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!