ISO 9001 Certified
 
EVENIMENTELE
SPECIALE
Romana English
PROFINN
Mese rotunde si ateliere de lucru Targuri si expozitii Conferinte si seminarii Cauta Contact
Home » Stiri » Fondurile europene, un motor de crestere in 2012?


 

Fondurile europene, un motor de crestere in 2012?


(06.04.2012)

Camera de Comert, Industrie si Agricultura Franceza din Romania a organizat pe 5 aprilie o masa rotunda pe tema "Fondurile europene, un motor de crestere in 2012?" in prezenta domnului Leonard ORBAN, Ministrul Afacerilor Europene si ai reprezentantilor companiilor franceze prezente in Romania : Apa Nova Bucuresti, Automobile Dacia, Orange Romania, GDF SUEZ Energy Romania, Soufflet Agro Romania, KPMG Romania

Bruno Roche, presedinte CCIFER, a semnalat in deschiderea evenimentului ca  finantarile europene ar putea fi o resursa importanta in dezvoltarea investitiilor si in materializarea marilor proiecte”. Cu toate acestea, a adaugat dumnealui, de la inceputul lui 2007, dificultatile administrative, absenta de expertiza in constituirea dosarelor, lipsa cofinatarilor, procesul lung de evaluare, au fost tot atatea cauze pentru incetinirea absorbtiei  celor 6 miliarde de euro alocate Romaniei pana in 2013.

Leonard Orban a prezentat situatia actuala a absorbtiei finantarilor europene si cateva solutii pe care le ia in calcul pentru exercitiul financiar urmator, in vederea facilitarii procesului de obtinere a finantarilor. Dupa 2014, banii vor fi mai greu utilizabili, vor exista conditii mai stricte din partea Comisiei Europene, si, din aceasta cauza, trebuie sa venim cu formule flexibile. Ne gandim la delegarea gestionarii unor activitati catre organisme private, ne gandim cum sa folosim mai bine expertiza existenta pe piata, ne bazam si pe partenariate, pe implicarea celor interesati», a declarat dumnealui.

Nicole Taillefer, Prim consilier al Ambasadei Frantei in Romania, a precizat ca drumul pana la atingerea obiectivului de 20% rata de absobtie este inca lung, dar primele semne sunt vizibile, in special in programul transport, fapt imbucurator pentru companiile prezente in Romania, care dupa o perioada de criza, au ajuns la capatul resurselor.

Leonard Orban a subliniat ca doreste ca procesul de absorbtie a fondurilor sa creasca atat cantitativ, la nivelul numarului si valorii proiectelor contractate, dar si calitativ, prin prioritizarea finantarii acelor proiecte care raspund unor nevoi de dezvoltare importante pentru Romania.

Sursa: EurActiv.ro

 

Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!