ISO 9001 Certified
 
EVENIMENTELE
SPECIALE
Romana English
PROFINN
Mese rotunde si ateliere de lucru Targuri si expozitii Conferinte si seminarii Cauta Contact
Home » Stiri » Bulgaria - Romania la investitii in turism: 7 la 1


 

Bulgaria - Romania la investitii in turism: 7 la 1


(08.11.2011)

Cu o pozitionare si o promovare externa mai buna, vecinii bulgari au reusit nu doar sa atraga mai multi turisti care petrec sejururi mai lungi decat in Romania, ci si investitii straine mai mari in ultimii patru ani, se arata intr-un raport pe turism al BCR, cea mai mare banca din Romania.

"Investitiile straine directe in turism sunt de 10 euro pe cap de locuitor, fata de 70 de euro pe cap de locuitor in Bulgaria. Fiecare euro investit in turismul romanesc a generat in perioada 2006-2010 un venit de 20 de euro pe cap de locuitor, in timp ce in Bulgaria a adus 22 de euro", a declarat Lucian Anghel, economist sef al BCR. Raportul face referire la opt tari din Europa Centrala si de Est, respectiv Austria, Ungaria, Bulgaria, Cehia, Polonia, Croatia, Slovacia si Romania, insa analizeaza in special diferentele dintre turismul bulgaresc si cel romanesc, incercand sa evidentieze elementele care au generat cresterea "exceptionala" din turismul Bulgariei.

 In perioada 2008-2010 in Romania s-au inregistrat 3,1 milioane de innoptari ale turistilor straini, fata de 10,6 mi­lioane de innoptari in Bulgaria, se arata in raport.

 Mai mult, durata medie de sedere a turistilor straini in Bulgaria este de 5,2 nopti, de peste doua ori mai mare fata de durata medie de sedere in Romania (2,2 nopti). In Ungaria durata medie de sedere este de trei nopti, iar in Austria de patru nopti. Daca in totalul turistilor atrasi de Romania germanii au o pondere de doar 16%, in Bulgaria acestia reprezinta 25% din totalul turistilor straini.

 Un turist roman plateste in medie 72 de euro pe o vacanta in Romania, in timp ce in strainatate acelasi turist plateste in medie 411 euro, potrivit raportului realizat de BCR. Spre comparatie, un bulgar care viziteaza Bulgaria este dispus sa cheltuiasca pe o vacanta in propria tara cu 50%-60% mai mult fata de un roman si sa plateasca 500 de euro pe un sejur intr-o tara straina. Tarile in care se deplaseaza cei mai multi romani sunt Italia, Ungaria, Grecia, Spania si Germania.

Sursa: Ziarul Financiar

 

Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!