ISO 9001 Certified
 
EVENIMENTELE
SPECIALE
Romana English
PROFINN
Mese rotunde si ateliere de lucru Targuri si expozitii Conferinte si seminarii Cauta Contact
Home » Stiri » Terenul agricol din Romania valoreaza 25 de miliarde de euro, o cincime din PIB


 

Terenul agricol din Romania valoreaza 25 de miliarde de euro, o cincime din PIB


(01.11.2011)

Cele peste 13 milioane de hectare de teren agricol din Romania valoreaza in total peste 25 de miliarde de euro in conditiile in care pretul mediu al unui hectar de teren se ridica la aproape 2.000 de euro. Cotatia terenurilor agricole de pe piata locala este insa printre cele mai mici dintre toate celelalte tari din Uniunea Europeana.

Cele mai ieftine terenuri agricole, cu preturi intre 1.500 si 2.000 de euro/hectar, se gasesc in judete precum Dolj, Olt sau Vaslui, in timp ce alte terenuri cum ar fi cele din apropierea Bucurestiului pot ajunge si la 3.000 de euro/hectar, potrivit calculelor ZF care au in vedere anunturile de vanzare postate pe internet.

Preturile variaza in functie de localizare, dar si de suprafata scoasa la vanzare sau de calitate. Astfel, terenurile sunt mai scumpe daca suprafetele sunt comasate, daca sunt pozitionate in apropierea unui oras mare sau sunt conectate la infrastructura rutiera, de cale ferata sau maritima.

Spre exemplu, in judetul Teleorman un hectar de teren poate fi cumparat cu circa 1.500 de euro in cazul unui lot de pana la zece hectare. In cazul in care lotul de vanzare acopera peste o suta de hectare, pretul poate ajunge si la 4.000-5.000 de euro pe hectar, potrivit datelor din piata.

In acest context, ministrul agriculturii Valeriu Tabara a declarat recent ca fermierii nu trebuie sa isi vanda terenurile la preturi mici "oricui si oricat". Mai mult, Tabara a subliniat ca strainii detin in Romania, prin intermediul firmelor inregistrate local, intre 800.000 si 900.000 de hectare de teren arabil.

Suprafata controlata de firmele cu capital strain acopera 10% din cele 8,3 milioane de hectare de teren arabil de pe piata locala.

Cele mai scumpe terenuri agricole sunt cele de langa Bucuresti, iar Cele mai ieftine, in Oltenia si Moldova.

Sursa: Ziarul Financiar

 

Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!