ISO 9001 Certified
 
EVENIMENTELE
SPECIALE
Romana English
PROFINN
Mese rotunde si ateliere de lucru Targuri si expozitii Conferinte si seminarii Cauta Contact
Home » Stiri » Zece intrebari cheie despre impactul deciziilor summit-ului asupra Romaniei


 

Zece intrebari cheie despre impactul deciziilor summit-ului asupra Romaniei


(28.10.2011)

Deciziile luate de liderii europeni vizeaza economiile din zona euro, insa se rasfrang si asupra celorlalte tari din Uniunea Europeana si implicit asupra Romaniei, avand in vedere ca economia locala este direct conectata la pietele din vestul continentului. Majorarea "plasei de siguranta" financiara a zonei euro la 1.000 de miliarde de euro este interpretata de analistii romani ca un semnal cu efecte pozitive asupra pietei locale, in conditiile in care investitorii au dat semnale de incredere inca din primele ore de dupa anunt. Acesta este primul semnal pozitiv venit din pietele financiare in ultima jumatate de an. Raman insa in continuare semne de intrebare: Ce se va intampla cu filialele bancilor grecesti din Romania? Va incetini cresterea economica din zona euro? Ce va face in aceste conditii economia Romaniei? Cum vor reactiona pietele? Ne vom imprumuta mai scump? Mai putem adopta moneda euro? Ziarul Financiar raspunde la zece intrebari legate de impactul masurilor decise la Bruxelles.

1. Decizia luata de liderii europeni este o veste buna pentru Romania? Cresterea capacitatii fondului financiar de urgenta la 1.000 de miliarde de euro este un pas inainte facut de liderii europeni cu impact direct asupra increderii investitorilor, spune Lucian Anghel, economist-sef al BCR.

2. Ce inseamna pentru bancile elene deciziile luate ieri de liderii europeni? O parte dintre bancile grecesti vor fi nationalizate de statul grec, conform declaratiilor premierului elen George Papandreou. Obligatiunile grecesti vor fi reevaluate pe minus si bancile care le detin, mare parte elene, vor trece aceste pierderi in contabilitate. Ulterior pierderile ar putea fi transformate in credite subordonate sau convertite in actiuni pentru ca bancile sa se poata recapitaliza cu ajutorul pietelor financiare.

3. Este de ajuns reducerea datoriei Greciei la 120% din PIB? Masurile luate de liderii europeni reprezinta calea de mijloc, iar decizia de a creste dimensiunea fondului financiar de urgenta (EFSF) are rolul de a da asigurari in piete ca banii sunt suficienti pentru a tine pe linia de plutire zona euro si implicit economia spaniola si cea italiana in cazul unor derapaje.

4. Ce impact au masurile luate asupra finantarii de pe pietele externe pentru Romania? Acum este prea devreme pentru a trage concluzii in privinta modului in care vor reactiona investitorii la anuntul de majorare la 1.000 de miliarde de euro a fondurilor de urgenta disponibile statelor din zona euro, insa investitorii dau pentru prima data semnale pozitive care ar putea duce la scaderea costurilor la care se imprumuta Romania, spun analistii romani. "Reactiile sunt pozitive atat din zona asigurarilor, cat si din pietele financiare si bancare. Castigul este in increderea investitorilor", spune Catalina Molnar.

5. Ce impact au masurile adoptate asupra constructiei bugetului de stat al Romaniei de anul viitor? Impactul masurilor asupra constructiei bugetului de stat este unul dintre putinele elemente in privinta caruia analistii romani au opinii diferite.

6. Cum va fi influentata cresterea economica din Romania de masurile luate ieri? Masurile adoptate de liderii europeni vor fi greu de pus in practica, iar impactul lor asupra cresterii economice la nivelul Uniunii Europene va fi negativ, spun analistii.

7. Ce se va intampla cu sucursalele bancilor care vor fi afectate de reducerea valorii obligatiunilor de stat grecesti din portofoliu? Bancile care detin obligatiuni emise de statul grec vor fi nevoite sa accepte pierderile odata cu reducerea datoriilor elene cu 100 de miliarde de euro, acestea urmand sa se restructureze prin vanzarea unor active, spune economistul Laurian Lungu, managing partner in cadrul Macroanalitica.

8. Ce efect au masurile asupra adoptarii monedei euro de catre Romania? Evenimentele recente din zona euro nu vor influenta radical procesul de adoptare a monedei unice europene de catre Romania avand in vedere ca in acest moment calendarul anuntat initial de autoritati pare compromis.

9. Ce impact au masurile asupra tarilor din UE, dar care sunt in afara zonei euro? In cazul in care deciziile luate ieri de liderii europeni vor stabiliza economiile din zona euro, de acest lucru va beneficia si Romania.

10. Ce masuri trebuie sa ia Romania in 2012 ca urmare a acestui summit? Misiunea autoritatilor pentru anul urmator este aceea de a tine sub control deficitul bugetar. Adoptarea de politici economice restrictive de catre autoritati va fi complicata avand in vedere ca 2012 este an electoral, insa Romania va fi nevoita sa isi adapteze politicile in functie de situatia din Occident. "Romania trebuie sa tina seama de corelatiile macroeconomice si sa dea dovada de intelepciune, prudenta si inteligenta in gestionarea finantelor publice", spune Dumitru Miron, profesor de economie la ASE Bucuresti.

Sursa: Ziarul Financiar

 

Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!