ISO 9001 Certified
 
EVENIMENTELE
SPECIALE
Romana English
PROFINN
Mese rotunde si ateliere de lucru Targuri si expozitii Conferinte si seminarii Cauta Contact
Home » Stiri » Banca Mondiala: Investitiile straine realizate in Romania au creat mai putina valoare adaugata decat cele locale


 

Banca Mondiala: Investitiile straine realizate in Romania au creat mai putina valoare adaugata decat cele locale


(27.10.2011)

Valoarea adaugata creata de companiile straine din Romania este mai mica decat cea a firmelor locale si cea mai scazuta din Europa Centrala, ceea ce arata ca investitiile straine nu au contribuit prea mult la economia nationala, a declarat joi Donato De Rosa, senior economist Banca Mondiala.

"Si firmele romanesti, si cele straine din Romania sunt mai putin productive decat in alte tari din Europa, dar firmele locale au inregistrat o crestere a productivitatii mai rapida decat companiile straine. Asta inseamna ca investitiile straine realizate in sectoare mature din economia romaneasca au produs cea mai mica valoare adaugata din Europa Centrala (Cehia, Polonia, Slovenia, Estonia, n.r.)", a spus De Rosa, la un seminar pe teme economice.

Potrivit datelor prezentate de Banca Mondiala, cresterea anuala a valorii adaugate produsa de firmele straine din Romania a fost intre 2003 si 2008 de doar 2,6%, in timp ce pentru companiile locale cresterea a fost de 5,9%. In aceste conditii, firmele locale au avut a doua cea mai mare crestere a valorii adaugate in perioada analizata din regiune, fiind depasite doar de companiile din Polonia, cu 7,1%.

Sursa: Mediafax

 

Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!