ISO 9001 Certified
 
EVENIMENTELE
SPECIALE
Romana English
PROFINN
Mese rotunde si ateliere de lucru Targuri si expozitii Conferinte si seminarii Cauta Contact
Home » Stiri » Franks: Romania nu trebuie sa fie urmatoarea victima a pietelor


 

Franks: Romania nu trebuie sa fie urmatoarea victima a pietelor


(26.10.2011)

Protectia Romaniei fata de instabilitatea pietelor financiare nu trebuie sa fie perfecta, ci suficienta pentru ca tara sa nu devina printre cele mai vulnerabile si urmatoarea victima a pietelor, a declarat miercuri Jeffrey Franks, seful misiunii FMI în Romania.

El a spus ca, de obicei, pietele se întreaba care este urmatorul stat care va cadea si le vaneaza pe cele vulnerabile. Un astfel de scenariu s-a întamplat deja în tari precum Grecia, Portugalia si Irlanda.

În cazul Romaniei, pentru a preveni un astfel de scenariu, protectia fata de instabilitatea pietelor nu trebuie sa fie perfecta, dar suficienta pentru ca tara sa nu devina cea mai vulnerabila si urmatoarea victima.

"Uneori este imposibil sa previi în totalitate o situatie în care un hot vrea sa-ti fure masina sau sa-ti sparga casa. Dar cei mai multi hoti sunt lenesi. Se uita la cea mai usoara metoda de a fura, astfel ca masina ta nu ar trebui sa aiba cel mai bun sistem de protectie, ci ar trebui sa aiba unul, pentru ca oricum hotul se va îndrepta în alta parte", a spus Franks, prezent la Bucuresti la o conferinta pe tema redresarii economice a Romaniei.

Oficialul FMI a aratat ca politica economica din Romania trebuie sa vizeze trei domenii principale pentru a preveni situatii în care sa devina o victima a pietelor.

 Primul se refera la eliminarea celor mai importante slabiciuni ale economiei, al doilea la asigurarea unor fonduri tampon (buffers) prin care sistemul financiar sa fie protejat, iar al treilea vizeaza respectarea strategiei pe termen lung.

În ceea ce priveste primul punct, cel a slabiciunilor, Franks a aratat ca situatia Romaniei din prezent este una buna, în special în comparatie cu cea de acum trei ani.

"Am avut deficitul fiscal care ameninta sa explodeze, deficitul de cont curent ajunsese la 13-14% din PIB si existau riscuri ca sectorul financiar urma sa fie lovit foarte tare. Dupa trei ani, cred ca trebuie sa fim multumiti ca vedem ca aceste vulnerabilitati au fost redresate în mod substantial", a spus Franks.

O misiune comuna a FMI, Comisiei Europene si a Bancii Mondiale se afla în Romania în perioada 25 octombrie - 7 noiembrie pentru a treia evaluare a acordului stand-by. Cele mai importante teme de discutie cu autoritatile romane vizeaza constructia bugetului pe anul viitor si reforma companiilor de stat.

Sursa: Mediafax

 

Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!