ISO 9001 Certified
 
EVENIMENTELE
SPECIALE
Romana English
PROFINN
Mese rotunde si ateliere de lucru Targuri si expozitii Conferinte si seminarii Cauta Contact
Home » Stiri » Rata anuala a inflatiei a coborat in septembrie la 3,45%, nivelul minim de dupa 1990


 

Rata anuala a inflatiei a coborat in septembrie la 3,45%, nivelul minim de dupa 1990


(12.10.2011)

Preturile de consum au scazut in septembrie pentru a patra luna consecutiv, pe fondul ieftinirii alimentelor, astfel ca inflatia anuala a coborat la 3,45%, nivelul minim de dupa 1990, si a intrat in intervalul tintit de BNR pentru acest an, reiese din datele publicate marti de INS.

Guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Mugur Isarescu, declara saptamana trecuta, la Romania Financial Forum 2011, ca rata anuala a inflatiei a coborat sub 4% in septembrie si a intrat astfel in tinta BNR. Banca centrala tinteste pentru acest an o inflatie de 2-4%, dar are o prognoza usor mai ridicata, de 4,6%.

Economistul sef al BNR, Valentin Lazea, afirma in urma cu doua saptamani ca Romania are sansa istorica de a reduce inflatia la niveluri de sub 3% in urmatorii ani, scenariu posibil daca politica monetara a bancii centrale va fi sprijinita "in mod ferm" de politicile fiscale si salariale.

De asemenea, viceguvernatorul BNR Cristian Popa a declarat ca rata inflatiei va reintra in intervalul tintit pana la sfarsitul acestui an si se va pastra si anul viitor in apropierea tintei.

BNR nu a mai atins tinta de inflatie din 2006, cand rata anuala s-a situat la 4,87%.

Fata de luna august, preturile din septembrie au fost cu 0,21% mai mici, in conditiile in care alimentele s-au ieftinit cu 1,18%, in timp ce preturile la marfurile nealimentare au urcat cu 0,2%, iar cele la servicii cu 0,56%.

In categoria marfurilor alimentare, cea mai mare reducere de preturi a fost raportata la cartofi, de 35%, dar si la legume si conserve de legume, care s-au ieftinit cu 13%.

Sursa: Mediafax

 

Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!