ISO 9001 Certified
 
EVENIMENTELE
SPECIALE
Romana English
PROFINN
Mese rotunde si ateliere de lucru Targuri si expozitii Conferinte si seminarii Cauta Contact
Home » Stiri » Guvernul ar putea da astazi unda verde proiectului privind sprijinirea investitorilor in energia regenerabila/Impactul asupra tarifului la electricitate va fi de pana in 5%


 

Guvernul ar putea da astazi unda verde proiectului privind sprijinirea investitorilor in energia regenerabila/Impactul asupra tarifului la electricitate va fi de pana in 5%


(12.10.2011)

Dupa amanari repetate, Guvernul va discuta astazi in cadrul sedintei actul normativ care ar permite aplicarea schemei de sprijin pentru producatorii de energie  regenerabila prin acordarea de certificate verzi. Investitorii asteapta de aproape trei ani intrarea in vigoare a schemei de ajutor care a fost reglementata  initial in 2008. De data aceasta, Guvernul trebuie sa aprobe ordonanta privind modificarea Legii 220/2008, asa cum s-a convenit cu Comisia Europeana. Ionel  David, reprezentant al Asociatiei Romane pentru Energie Eoliana (AREE), a declarat recent ca Executivul nu a aprobat inca noua legislatie deoarece se teme ca preturile la energia electrica vor creste in perioada urmatoare cu 8%. Potrivit informatiilor detinute de HotNews.ro, impactul in pretul energiei nu va fi mai mare de 5%.

Un investitor va putea obtine venituri din certificatele verzi pe care le tranzactioneaza pe piata, intrucat furnizorii de electricitate sunt obligati sa le  cumpere in cote anuale.

Practic, producatorii de energie regenerabila vor primi un sprijin sub forma de certificate verzi (CV) in functie de tehnologia folosita. Insa, stimulentele  acordate pentru investitiile in energia verde vor fi suportate de toti consumatorii de electricitate. Furnizorii sunt obligati, prin lege, sa cumpere aceste  certificate verzi care mai departe se regasesc in pretul la consumatorul final. Tranzactionarea certificatelor verzi este independenta de tranzactionarea  energiei electrice, care se realizeaza prin mecanisme de piata, pe piata de energie electrica. Prin aceasta schema de sprijin consumatorii finali suporta,  prin pretul majorat al energiei electrice, acoperirea costurilor suplimentare de productie ale producatorilor de energie electrica din surse regenerabile de  energie.

Pretul unui certificat verde variaza intre 27 si 55 euro.

Potrivit noii legi, producatorii vor primi cate 3 certificate verzi pentru fiecare 1 MWh produs si livrat, in cazulo centralelor hidroelectrice noi sau 2 certificate verzi pentru fiecare 1 MWh produs si livrat, daca centralele hidroelectrice sunt retehnologizate. Producatorii de energie eoliana vor primi doua certificate pana in 2017 si 1 certificat verde incepand cu anul 2018, pentru fiecare 1 MWh produs. Producatorii care generaza electricitate din surse solare vor beneficia de sase certificate. Producatorii vor primi doua certificate pentru utilizarea biomasei, biogazului si a biolichidelor si un singur certificat in cazul tehnologiilor bazate pe fermentarea deseurilor si namolurilor rezultate din apele uzate. Vor primi trei certificate cei care folosesc culturile energetice, in timp ce producatorii care utilizeaza surse geotermale beneficiaza de doua astfel de certificate.

Sursa: HotNews.ro

 

Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!