ISO 9001 Certified
 
EVENIMENTELE
SPECIALE
Romana English
PROFINN
Mese rotunde si ateliere de lucru Targuri si expozitii Conferinte si seminarii Cauta Contact
Home » Stiri » Agricultura va aduce 12 miliarde de euro in PIB, salvand economia in acest an


 

Agricultura va aduce 12 miliarde de euro in PIB, salvand economia in acest an


(10.10.2011)

Cresterea economica va fi salvata in trimestrul al treilea de cel mai bun an agricol din ultimul deceniu. Productia agricola va trece 12 mld. euro, in crestere cu 20% fata de anul trecut.

Agricultura va contribui semnificativ la cresterea economica din acest an, vremea buna si preturile-record pentru produsele agroalimentare contribuind decisiv la un an agricol extrem de bun.

"Agricultura ar putea face diferenta in acest an insa depinde si de ce se va intampla in ultimele luni ale anului. S-ar putea ca agricultura sa faca diferenta intre plus si un plus si mai mare al cresterii economice", spune Laurian Lungu, managing partner in cadrul Macroanalitica.

Cresterile din acest an ar putea determina si majorarea contributiei agriculturii in PIB pana la circa 8%, nivel similar cu cel din 2005 sau 2006. In ultimii patru ani contributia agriculturii in PIB intrase pe o panta descendenta, astfel ajungand in 2009 si 2010 la circa 6%-7%.

Recoltele de grau, porumb, rapita si floarea-soarelui, patru dintre cele mai importante produse agricole de pe piata locala, valoreaza in prezent 4,5 miliarde de euro, potrivit estimarilor ZF, ce iau in calcul preturile de pe bursele internationale. Plusul fata de anul trecut este de 1,5 miliarde de euro, trei sferturi din avansul vizat de Valeriu Tabara - 2 mld. euro - fiind practic asigurat pentru ca intreaga productie de cereale se afla deja in hambare si in silozuri. Ministrul agriculturii Valeriu Tabara a sustinut de mai multe ori ca valoarea productiei agricole din acest an se va ridica la 12 miliarde de euro.

Marii castigatori ai anului agricol bun vor fi traderii internationali de cereale, giganti precum Cargill, Alfred Toepfer sau Bunge urmand sa beneficieze atat de rulajele mai mari, cat si de preturile-record de pe bursele internationale, acolo unde aceste companii vand productia de cereale a Romaniei.

Sursa: Ziarul Financiar

 

Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!