ISO 9001 Certified
 
EVENIMENTELE
SPECIALE
Romana English
PROFINN
Mese rotunde si ateliere de lucru Targuri si expozitii Conferinte si seminarii Cauta Contact
Home » Stiri » Finantele au clarificat procedura scutirii la plata penalitatilor de intarziere


 

Finantele au clarificat procedura scutirii la plata penalitatilor de intarziere


(07.10.2011)

Finantele au publicat in Monitorul Oficial OMFP  nr. 2604/2011, prin care se adopta procedura efectiva de scutire la plata a penalitatilor de intarziere si a eventualelor majorari existente in perioada trecuta, pentru plata debitelor principale si a dobanzilor de intarziere restante la data de 31.08.2011.

Astfel, documentul prevede ca daca plata sau compensarea se efectueaza pana la 31.12.2011 penalitatile si 50% din majorarile de intarziere se anuleaza. In mod similar daca suma debitului si dobanzii de intarziere se achita pana la 30.06.2012, suma scutita la plata este jumatate din suma determinata mai sus. 

In functie de structura obligatiei bugetare, sunt organe competente de acordare urmatoarele autoritati:

a) ANAF impreuna cu unitatile din subordine;

b) Autoritatea Nationala a Vamilor;

c) Directii de specialitate din cadrul Ministerului Finantelor Publice, ce au trimis la ANAF debite de recuperat de la contribuabil, in cazul unor situatii punctuale. 

Majorarile de intarziere sunt cele generate pentru perioada 01.01.2006 - 30.06.2010.

Astfel nu intra in sfera posibilelor scutiri de penalitati, debitele referitoare la perioade anterioare lunii august 2011, pentru care s-au depus declaratii cu intarziere si debitele stabilite suplimentar prin masuri de control finalizate dupa 31.08.2011.

Ordinul mai stabileste expres faptul ca de facilitatea amintita nu se poate beneficia daca plata obligatiilor bugetare se face ca urmare a unei popriri sau ca urmare a valorificarii bunurilor sechestrate. 

Pana pe data de 15 Octombrie 2011, autoritatea fiscala verifica conform evidentelor fiscale si notifica contribuabilii ce s-ar incadra in conditiile din ordonanta. Contribuabilii interesati ce nu au fost notificati se pot adresa autoritatilor competente pentru clarificarea situatiei. Autoritatea fiscala are obligatia, la solicitarea contribuabilului, sa clarifice eventuale neconcordante intre evidenta fiscala si evidenta contribuabilului. 

Daca nu se efectueaza platile in termen de 10 zile, atunci se anuleaza borderoul provizoriu de scadere si se repune situatia initiala, in fisa pe contribuabil se vor reflecta in continuare debitele si accesoriile calculate.

Contribuabilul poate relua procedura prin depunerea unei noi cereri ori de cate ori apreciaza ca poate beneficia de facilitatea stabilita de ordonanta. 

Prin toate obligatiile intelegem inclusiv plata penalitatilor de intarziere si a majorarilor ce puteau fi scutite la plata. Acest contribuabil are dreptul sa solicite aplicarea facilitatii, prin depunerea unei cereri. In acest caz, se poate solicita restituirea sumelor ce sunt obiectul anularii la plata.

Sursa: HotNews.ro

 

Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!