ISO 9001 Certified
 
EVENIMENTELE
SPECIALE
Romana English
PROFINN
Mese rotunde si ateliere de lucru Targuri si expozitii Conferinte si seminarii Cauta Contact
Home » Stiri » Noul regulament BNR de limitare a creditarii in valuta va fi aplicat probabil din decembrie


 

Noul regulament BNR de limitare a creditarii in valuta va fi aplicat probabil din decembrie


(06.10.2011)

Noul regulament al Bancii Nationale a Romaniei (BNR) privind limitarea creditarii in valuta va fi aplicat, probabil, din luna decembrie, a declarat, miercuri, Radu Gratian Ghetea, presedintele Asociatiei Romane a Bancilor (ARB) si al CEC Bank.

"Probabil ca decembrie ne va gasi cu noul regulament, pentru ca este o procedura. Fac si eu o simpla socoteala. Trebuie aprobat de Consiliul de Administratie al bancii nationale, trebuie publicat in Monitorul Oficial, de acolo sunt 30 de zile pana la intrarea in vigoare. Dupa aceea bancile trebuie sa mearga la autorizare la banca nationala cu noile norme", a afirmat Ghetea la Romania Financial Forum 2011, organizat de MEDIAFAX in parteneriat cu BNR.

El adaugat ca la elaborarea noului regulament BNR "parca s-a inspirat din normele bancilor".

"Aici pot sa dau exemplu banca la care lucrez, CEC Bank, unde creditul in valuta nu este incurajat si am observat si la alte banci ca creditul in valuta nu trebuie incurajat", a afirmat seful CEC Bank.

Ghetea a mentionat ca BNR si bancile au avut doua runde de "negocieri", din care a reiesit ca noul regulament ar urma sa se aplice pentru creditele de consum, nu si pentru imprumuturile pentru locuinte.

Seful ARB a mentionat ca noul regulament nu va afecta programul Prima Casa, deoarece aceste este un program guvernamental, iar BNR sau ARB nu pot impune modificari.

"Intrebati la initiator si o sa vedeti poate ca impun. Personal m-as bucura", a adaugat Ghetea.

El a mai spus ca daca ar da detalii se pot "induce anumite perceptii, anumite lucruri pe care un om le aude acum si nu mai citeste in Monitorul Oficial in final".

BNR a pregatit un regulament prin care va limita, printre altele, accesul populatiei la creditele in valuta.

Potrivit proiectului de regulament, creditele de consum vor avea o scadenta de cel mult cinci ani, iar clientii trebuie sa aduca garantii de 133% din valoarea imprumutata, in timp ce la finantarile imobiliare in euro avansul va fi de cel putin 30%.

Sursa: Mediafax

 

Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!