ISO 9001 Certified
 
EVENIMENTELE
SPECIALE
Romana English
PROFINN
Mese rotunde si ateliere de lucru Targuri si expozitii Conferinte si seminarii Cauta Contact
Home » Stiri » Isarescu: Putem creste cu 4% in 2012 daca atragem fondurile europene, dar nu suntem credibili


 

Isarescu: Putem creste cu 4% in 2012 daca atragem fondurile europene, dar nu suntem credibili


(05.10.2011)

Guvernatorul BNR Mugur Isarescu a declarat azi ca nu are vreo temere privind cresterea economica de anul viitor, ce ar putea fi de 4% in cazul in care vom reusi sa atragem fondurile europene, insa va trebui luptat cu perceptia, care nu se va imbunatati pana nu vor aparea primele rezultate semnificative pe partea absorbtiei.

Practic, guvernatorul a lasat sa se inteleaga ca si in fata FMI va fi dificil de mers cu un buget construit pe o crestere economica de 4%, in conditiile in care pana in prezent, desi reprezenta o mare speranta de crestere, absorbtia de fonduri europene s-a dovedit un esec.

"Daca fondurile europene vor fi atrase asa cum se aude ca au fost realizate proiectele, sa spunem, eu nu sunt pesimist pentru cresterea economica de la anul. Nu o vad in scadere, dar nu cu ea ne vom batea. Cresterea economica poate sa fie 4% la anul, dar noi ne batem cu perceptia. Cand faci proiectul, te duci cu el la finantatorul extern si el iti spune: esti realist sau nu esti realist. Acum, daca ne ducem cu o crestere economica neincetinita in fata finantatorilor, a pietelor, nu numai a Fondului, se uita precum se uita bancherii la tine. Iti zic: 'Nu stiu cat de adevarat e, exporturile iti pica', te intreaba, 'de unde ai crestere'. Spui: 'Am de la fondurile europene'. 'Lasa-ma domnule cu fondurile europene'. Nu cred ca perceptia legata de fondurile europene se va imbunatati pana cand se nu vor vedea primele rezultate", a spus Isarescu, citat de Agerpres.

Potrivit guvernatorului BNR, efectele acestor fonduri sunt multiple. "La nivel microeconomic inseamna capitalizare. La nivel macroeconomic, nu numai ca reimplinesc rezerva Bancii Nationale si rezolva obsesia care vad ca se creeaza acum: 'La anu din ce va plati Banca Nationala datoria?'. Pai din fonduri europene si din rezerva, din ce? Pana acum din ce am platit? Din refinantari. Cream lichiditate dragi bancheri, daca tot aveti grija lichiditatii. La dumneavoastra nici asa, nici asa nu e bine. Ba ca e prea multa lichiditate si dobanzile sunt jos, ba ca e putina lichiditate. Mimoza pudica. Normal, asa e orice institutie care isi asuma riscuri", a declarat Isarescu.

Sursa: Capital

 

Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!