ISO 9001 Certified
 
EVENIMENTELE
SPECIALE
Romana English
PROFINN
Mese rotunde si ateliere de lucru Targuri si expozitii Conferinte si seminarii Cauta Contact
Home » Stiri » Comisia Europeana: Sase state membre, printre care si Romania, isi vor putea reduce pana la 5% cofinantarea la proiectele europene


 

Comisia Europeana: Sase state membre, printre care si Romania, isi vor putea reduce pana la 5% cofinantarea la proiectele europene


(02.08.2011)

Comisia Europeana a propus, astazi, ca sase tari sa aiba posibilitatea de a-si diminua contributia la proiectele pe care le cofinanteaza in prezent impreuna cu Uniunea Europeana. Astfel, Comisia pune la dispozitia Romaniei, Greciei, Irlandei, Portugaliei, Letoniei si Ungariei o cofinantare UE suplimentara, pentru proiectele de impulsionare a cresterii economice si a competitivitatii din aceste tari, se arata intr-un comunicat al Comisiei.

Cofinantarea pe care trebuie sa o asigure Romania si celelalte cinci state la accesarea fondurilor UE va scadea de la 15% la 5%. Prin aceasta masura, se poate mari nivelul executarii si al absorbtiei fondurilor si se pot injecta bani suplimentari in economie mai rapid, considera CE.

Comisia va cere Consiliului si Parlamentului European sa adopte propunerea, printr-o procedura legislativa accelerata, pana la sfarsitul lui 2011, pentru a permite ca proiectele foarte importante sa fie transpuse in realitate cat mai curand posibil.

Aceasta masura de suplimentare are o natura exceptionala si temporara si va lua sfarsit de indata ce statele membre in cauza vor inceta sa primeasca fonduri in cadrul programelor de asistenta financiara.

Potrivit CE, masura nu reprezinta o finantare noua sau suplimentara, ci permite plata anticipata a unor fonduri deja alocate in cadrul politicilor UE privind coeziunea, dezvoltarea rurala si pescuitul. Contributia UE va creste pana la o valoare maxima de 95%, daca acest lucru va fi solicitat de unul dintre statele membre in cauza. Aceasta masura urmeaza sa fie insotita de stabilirea unei ordini a prioritatilor in favoarea proiectelor axate pe crestere economica si ocuparea fortei de munca, de exemplu cele privind reconversia lucratorilor, crearea unor clustere de intreprinderi sau investitiile in infrastructura de transport.

Ce mai arata ca masura vizeaza statele membre care au fost cel mai grav afectate de criza si care primesc sprijin financiar in cadrul unui program prin intermediul mecanismului privind balanta de plati pentru tarile din afara zonei euro (Romania, Letonia si Ungaria) sau prin intermediul mecanismului european de stabilizare financiara pentru tarile din zona euro (Grecia, Irlanda si Portugalia).  

Sursa: HotNews

 

 

Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!