ISO 9001 Certified
 
EVENIMENTELE
SPECIALE
Romana English
PROFINN
Mese rotunde si ateliere de lucru Targuri si expozitii Conferinte si seminarii Cauta Contact
Home » Stiri » Agrostar: Productia mare de legume nu va duce la scaderea preturilor


 

Agrostar: Productia mare de legume nu va duce la scaderea preturilor


(01.08.2011)

Productia de legume din acest an, estimata ca fiind mult mai mare decat cea obtinuta anul trecut, nu va fi benefica nici pentru producatorii agricoli, nici pentru cumparatori, ci va ajuta doar la imbogatirea intermediarilor, spun reprezentantii agricultorilor. Preturile la taraba nu vor scadea, desi producatorii vand intermediarilor legumele la preturi modice.

„Vrem ca oamenii sa stie ca daca s-au obtinut productii mai mari ar fi putut sa cumpere mancarea la preturi mai mici, insa acest lucru este imposibil din cauza intermediarilor pe care statul ii tolereaza. Ministerul Agriculturii isi demonstreaza inca o data incompetenta si lipsa de vointa de a face ceva pentru agricultori”, a spus Nicolae Stefan, presedintele Agrostar.  

„Productiile mari obtinute anul acesta la legume arunca producatorii in faliment in timp ce intermediarii dau adevarate tunuri, oferind un pret ridicol de mic fermierilor. Astfel, in timp ce fermierii si consumatorii pierd, intermediarii se imbogatesc.

Cateva exemple de preturi oferite saptamana aceasta de intermediari producatorilor agricoli arata ca in judetul Arges varza se vinde cu 0,30 lei/kg, cartofii cu 0,70 lei/kg, tomatele calitatea I cu 0,60 lei/kg, ardeiul gras cu 1,5 lei/kg, castravetii cu 1 leu/kg. In judetul Olt se ofera la tomate 0,4-0,6 lei/kg, la vinete 0,7 lei/kg, la ardeiul gras 0,8-1 lei/kg, la varza 0,2 lei/kg. Iar in judetulul Prahova se vand tomatele cu 0,8-1,2 lei/kg, castravetii cu 1,2-1,5 lei/kg, vinetele cu 1,5-1,8 lei/kg, iar ardeiul gras cu 1,8-2,2 lei/kg”, potrivit presedintelui Agrostar.

Potrivit datelor Ministerului Agriculturii, in saptamana 18-24 iulie, in judetul Arges kilogramul de varza se comercializa cu 0,5-0,8 lei, iar cartofii cu 0,8-1 leu/kg. In judetul Prahova, potrivit datelor oficiale ale ministerului, tomatele se vindeau cu 1,5-3 lei/kg, iar castravetii cu 0,8-1,5 lei/kg.

Sursa: Capital

 

 

Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!