ISO 9001 Certified
 
EVENIMENTELE
SPECIALE
Romana English
PROFINN
Mese rotunde si ateliere de lucru Targuri si expozitii Conferinte si seminarii Cauta Contact
Home » Stiri » Romania are cea mai mare suprafata agricola pe locuitor din UE


 

Romania are cea mai mare suprafata agricola pe locuitor din UE


(19.07.2011)

Romania are o suprafata agricola de 0,6 hectare (6.000 mp)/locuitor, cea mai mare din Uniunea Europeana, in conditiile celei de-a cincea suprafete din UE si a unei densitati a populatiei mai mica decat a altor tari. In topul suprafetelor agricole pe locuitor Romania este urmata de Spania, cu 0,5 hectare, Franta cu 0,43 hectare sau Polonia cu 0,4 hectare.

Un agricultor care ar exploata 6.000 mp de teren ar recolta 1,7 tone de grau, respectiv 2,4 tone de porumb la fiecare recolta, potrivit datelor MADR. In bani, aceste productii ar valora 370 de euro in cazul graului, respectiv 535 de euro daca ar fi ales porumbul, avand in vedere preturile pe pietele internationale. Daca aceeasi suprafata ar fi plantata cu cartofi, un agricultor ar incasa la fiecare recolta in jur de 6.000 de euro (12 tone la 2 lei kilogramul).  

Agricultura continua sa fie insa trasa in jos de fragmentarea terenurilor, de lipsa utilajelor sau pentru ca cel putin un milion de hectare raman in fiecare an nelucrate.

"Suprafata agricola alocata pentru populatia existenta ar trebui sa fie un avantaj. Totusi la noi aproape toate fermele sunt de semisubzistenta, iar peste 50% din terenuri sunt exploatate in ferme de sub zece hectare", a declarat ieri Lucian Anghel, economist-sef al BCR, in cadrul unei conferinte despre agricultura.

Sursa: Ziarul Financiar

 

Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!