ISO 9001 Certified
 
EVENIMENTELE
SPECIALE
Romana English
PROFINN
Mese rotunde si ateliere de lucru Targuri si expozitii Conferinte si seminarii Cauta Contact
Home » Stiri » Boc: Ministrii au primit sarcina sa rezilieze contractele UE intarziate sau cu licitatii trucate


 

Boc: Ministrii au primit sarcina sa rezilieze contractele UE intarziate sau cu licitatii trucate


(15.07.2011)

Ministrii au primit sarcina sa rezilieze contractele UE care depasesc nejustificat termenul de implementare sau in cazul carora sunt descoperite licitatii trucate, decizie impusa de nivelul foarte scazut al rambursarilor efective de bani europeni pentru lucrari efectuate, a declarat premierul Boc.

"Vom fi extrem de duri si necrutatori ca si Guvern cu firmele si cu autoritatile publice in special care nu realizeaza corect licitatii sau au intarzieri in derularea proiectelor. Am cerut expres ministrilor sa rezilieze contracte, adica sa le anuleze, daca sunt greseli de licitatii sau intarzieri nejustificate in derulare", a spus Boc, prezent la lansarea Cartei albe a IMM-urilor din Romania, citat de Mediafax. 

La sfarsitul saptamanii trecute, premierul a anuntat ca in ultima sedinta a comitetului interministerial pentru fondurile europene s-a analizat posibilitatea rezilierii contractelor celor care, in sase luni de la semnarea documentelor, nu incep lucrarile.

El a avertizat atunci ca licitatiile gresite si conflictele de interese de la nivel local pot compromite absorbtia fondurilor europene si le-a cerut autoritatilor implicate in proceduri de licitatie transparenta si responsabilitate maxima si sa nu elaboreze caiete de sarcini "cu dedicatie". 

Avertizarea legata de rezilierea contractelor intarziate a fost formulata de mai multe ori de catre seful Guvernului in ultimele luni, dar fara numeroase masuri concrete in acest sens.

Sambata, prim-ministrul Emil Boc sa descris rata de absorbtie a fondurilor europene ca fiind „foarte scazuta” , daca ar fi sa se ia in considerare doar banii care au fost platiti efectiv pentru proiectele finalizate. Opozitia a cerut guvernului sa demisioneze, in urma rezultatelor dezastruoase. 

ONG-urile si expertii europeni au solicitat tarii sa creeze un minister special insarcinat cu coordonarea fondurilor europene, in scopul de a imbunatati impactul lor asupra Romaniei. Bulgaria a reusit sa imbunatateasca punerea in aplicare si dezvoltarea proiectelor europene, dupa crearea unei astfel de institutii. 

Sursa: EurActiv.ro

 

Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!