ISO 9001 Certified
 
EVENIMENTELE
SPECIALE
Romana English
PROFINN
Mese rotunde si ateliere de lucru Targuri si expozitii Conferinte si seminarii Cauta Contact
Home » Stiri » BNR a lansat sistemul de plati in euro Target2 Romania. Isarescu: Este un pas in directia adoptarii euro


 

BNR a lansat sistemul de plati in euro Target2 Romania. Isarescu: Este un pas in directia adoptarii euro


(05.07.2011)

BNR a lansat luni dimineata sistemul de plati in euro Target2 Romania, considerat de guvernatorul bancii centrale, Mugur Isarescu, "un pas in directia adoptarii euro", in primele trei ore de functionare fiind operate transferuri de 24 de milioane de euro.

Potrivit guvernatorului BNR, implementarea unei componente nationale a Target2 este obligatorie numai pentru statele membre care adopta moneda unica.

Sistemul Target (Trans-European Automated Real-time Gross settlement Express Transfer) a fost infiintat de bancile centrale din zona euro la sfarsitul anilor '90, prin interconectarea a 17 sisteme nationale. Din punct de vedere juridic, sistemul Target 2, dezvoltat in 2007, este structurat ca o multitudine de sisteme de plati nationale, dar tehnic este dezvoltat si operat de bancile centrale din Germania, Franta si Italia.

Platile in euro sunt operate prin sistemul Target 2 Romania de Alpha Bank Romania, ATE Bank Romania, CR Firenze Romania, Banca Comerciala Carpatica, Banca Comerciala Feroviara, Banca de Export Import a Romaniei EXIMBANK, Banca Transilvania, Bank Leumi Romania, CEC Bank, Citibank Europe plc. Dublin-sucursala Romania, Credit Europe Bank (Romania), Emporiki Bank -Romania, Garanti Bank, Libra Bank, Marfin Bank (Romania), MKB Romexterra Bank, OTP Bank Romania, Piraeus Bank Romania, ProCredit Bank, Raiffeisen Bank, RBS Bank Romania, UniCredit Tiriac Bank. Isarescu a explicat ca cele 22 de banci care participa in prezent la acest sistem beneficiaza de avantaje precum decontari imediate, costuri mai reduse si eficienta mai mare atat pentru platile nationale, cat si transfrontaliere.

Bancile care nu participa din 4 iulie la sistemul TARGET2-Romania isi vor putea realiza in continuare tranzactiile de plata in euro prin intermediul bancilor corespondente localizate in strainatate sau, dupa caz, a bancilor-mama.

Prin implementarea sistemului TARGET2-Romania se realizeaza una din preconditiile esentiale pentru adoptarea monedei euro, respectiv existenta unei componente nationale TARGET2, prin intermediul careia sa se implementeze politica monetara unica a Eurosistemului (n.r. sistemul bancilor centrale ale statelor membre ale UE care au adoptat moneda euro), la momentul la care BNR va fi membra a acestui sistem.

TARGET2 este unul dintre primele trei sisteme de plati de mare valoare din lume, alaturi de Fedwire si CLS, prin sistem putand fi transmise plati in euro catre aproape 60.000 de banci din intreaga lume.

Totodata, TARGET2 detine 91% din valoarea totala a platilor in euro procesate de toate sistemele de plati de mare valoare din lume. Volumul tranzactiilor decontate prin sistem s-a cifrat in anul 2010 la aproximativ 89 milioane de plati, avand o valoare totala de circa 600.000 miliarde euro.

Sursa: Mediafax

 

Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!