ISO 9001 Certified
 
EVENIMENTELE
SPECIALE
Romana English
PROFINN
Mese rotunde si ateliere de lucru Targuri si expozitii Conferinte si seminarii Cauta Contact
Home » Stiri » FMI: Cresterea datoriilor companiilor de stat ameninta revenirea economiei


 

FMI: Cresterea datoriilor companiilor de stat ameninta revenirea economiei


(04.07.2011)

Arieratele companiilor de stat au urcat in primul trimestru la peste 4% din PIB, iar ascensiunea continua a acestora ameninta stabilitatea fiscala si cresterea economica, avertizeaza FMI.

"Arieratele la nivel central guvernamental si la nivelul sistemului de securitate sociala au scazut in primul trimestru, ca si arieratele la nivel local. Cu toate acestea, arieratele totale ale intreprinderilor de stat au crescut cu aproximativ 0,25 puncte procentuale din PIB, la peste 4% din PIB. Exercitiul recent de evaluare a evidentiat facturi neplatite la nivel guvernamental general, in special in sectorul sanitar (aproximativ 0,1% din PIB). La nivel local, exista facturi referitoare la plata TVA (circa 0,1% din PIB) si altele aflate in disputa la instantele de judecata", se arata in raportul publicat recent de FMI privind situatia economica a României.

In ultimii doi ani, Finantele au recurs la acumularea de arierate prin neplata facturilor statului catre sectorul privat pentru a se incadra in tintele de deficit convenite cu FMI.

Atingerea tintei de deficit bugetar de 4,4% din PIB in acest an este considerata posibila, insa Fondul considera ca exista povocari semnificative in legatura cu obiectivul fiscal din 2012, de 3% din PIB, fiind necesare masuri aditionale.

In cursul acestui an trebuie monitorizate trimestrial tintele indicative de reducere a arieratelor atât pentru autoritatile locale, cât si pentru companiile de stat. Rezultatele preliminare ale inventarierii arieratelor si facturilor neplatite au confirmat arierate substantiale in companiile de stat si facturi neachitate suplimentare in sectorul sanitar.

Oficialii FMI spuneau inca de anul trecut ca un domeniu in care evolutiile au constituit o dezamagire este imbunatatirea performantelor companiilor de stat. Iar noul acord preventiv cu FMI se focalizeaza tocmai pe problema reformarii, privatizarii sau lichidarii acestor companii.

Arieratele statului fata de companii au scazut ajungând la sfârsitul primului trimestru la circa un miliard de lei, din care 820 mil. lei au fost la nivelul autoritatilor locale si 150 mil. lei la nivel central, toate valorile fiind in limitele agreate cu FMI si Comisia Europeana.

FMI considera ca reformarea companiilor de stat este cruciala pentru a aduce investitii private atât de necesare si know-how managerial pentru a restabili viabilitatea financiara a companiilor. Pâna la sfârsitul lunii august trebuie elaborata si aprobata legislatia prin care companiile de stat va trebui sa raporteze si sa publice date financiare trimestriale si sa aiba periodic audituri externe independente. Iar controlul financiar al intreprinderilor de stat va fi mutat de la diferite ministere la Finante si va include mecanisme de raportare imbunatatite.

Sursa: Ziarul Financiar

 

Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!