ISO 9001 Certified
 
EVENIMENTELE
SPECIALE
Romana English
PROFINN
Mese rotunde si ateliere de lucru Targuri si expozitii Conferinte si seminarii Cauta Contact
Home » Stiri » Isarescu: de trei ori Prudenta


 

Isarescu: de trei ori Prudenta


(01.07.2011)

Cu ocazia decernarii titlului de Doctor Honoris Causa al Universitatii Romano-Americane, Isarescu a sustinut o disertatie si a lansat cateva mesaje. Numitorul lor comun este apelul la prudenta. Imprumuturile in euro, dolari sau alte monede acordate unei populatii care castiga lei au fost uneori date intr-un mod imprudent- marturie sta volumul restantelor pe care bancile comerciale le inregistreaza. Pentru a preveni potentiale noi imprudente bancile vor fi mult mai atent supravegheate. “Sistemul bancar a fost mai putin eficient, dar mai sigur datorita controalelor in anii 1933-1960; nu s-a inregistrat nicio criza bancara intre 1945 si 1971”, spune Isarescu. Ceea ce nu spune Guvernatorul in mod explicit este ca vremuri mai grele pentru banci inseamna vremuri proaste de-a binelea pentru clientii acestora.  

Banca Centrala Europeana ar putea urca iar dobanda cheie, scumpind moneda unica, de teama inflatiei. Pe langa acest risc (de dobanda), intervine riscul de curs. Cand moneda nationala se depreciaza, efortul de a plati ratele in euro, creste. Indiferent de tara in care stai. Drept pentru care acum se incearca in mod coordonat la nivel european aplicarea unor restrictii privind imprumuturile in valuta. Comisia Europeana si Banca Centrala pregatesc un set de norme commune dupa ce riscul valutar si-a aratat coltii in mai toate statele Uniunii care nu au adoptat euro. Bancile Centrale incearca  acum sa stinga “incendiile” provocate de bancile comerciale prin imprumuturile in monede exotice si cele in valuta in general. Devine mai prudente si vor sufla si in iaurt.  

In cazul Romaniei, desi Guvernatorul a avertizat ca va incerca sa limiteze imprumuturile in valuta, un proiect oficial in aces sens inca nu exista. Isarescu spune: “Daca vom introduce loan to value sa stiti ca nu este restrictie. Este absolut normal sa facem acest lucru pentru ca se face peste tot in lume", a afirmat Isarescu. Loan to value se refera la raportul dintre credit si garantiile aduse de client.  Banii vor fi mai scumpi, pentru a fi utilizati cu chibzuinta de cetre cei imprumutati. "Daca ii dau unuia suta la suta din imprumut credeti ca mai exista vreo parghie serioasa prin care omul sa fie constrans sa utilizeze bine banii?", a spus Isarescu.  

Imprudenta nu se intalneste doar la banci. Si Statele care se imprumuta prea mult denota imprudenta, sugereaza Guvernatorul. “Daca te uiti la vecin si vezi ca si-a facut datorii prea mari nu e vecin bun, se intampla ceva cu el. Nu vrem cu totii sa avem vecini buni sanatosi, sa nu aiba probleme financiare?", a continuat Isarescu. Aluzia la Greci este evidenta. 

Pe termen scurt si mediu, vom asista la un val al prudentei. Din partea BNR care va inaspri conditiile de creditare, din partea bancilor comerciale (care vor da cu mai multa parciponie imprumuturi) si din partea clientilor (care vor trebui sa isi "acomodeze" starea financiara noilor conditii.  

Sursa: HotNews.ro

 

Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!