ISO 9001 Certified
 
EVENIMENTELE
SPECIALE
Romana English
PROFINN
Mese rotunde si ateliere de lucru Targuri si expozitii Conferinte si seminarii Cauta Contact
Home » Stiri » Dezinformarea cetatenilor cu privire la fondurile europene


 

Dezinformarea cetatenilor cu privire la fondurile europene


(07.06.2011)
In ultima perioada opozitia profita de o slaba informare a cetatienilor in acest domeniu si prezinta statistici eronate pe care le interpreteaza fara a explica cum stau lucrurile in realitate. In urma cu cateva zile, Ramona Manescu, europarlamentar PNL, dezinforma cetatenii romani printr-o conferinta de presa la care participa impreuna cu Crin Antonescu. Romania a efectuat plati din cadrul Fondurilor Structurale si de Coeziune in valoare de 9,4 miliarde de lei (2,25 miliarde euro), adica aproximativ 11% din totalul fondurilor alocate pentru intreaga perioada 2007-2013, nicidecum 3% cum sustine deputatul liberal.
 
Aceasta afirma ca Romania a folosit numai 3% din totalul fondurilor aflate la dispozitia sa si acuza autoritatile statului ca au inventat intentionat proceduri greoaie de accesare si ghiduri ale solicitantului foarte complicate astfel incat fondurile comunitare sa nu fie accesate. In realitate, la sfarsitul lunii martie 2011, conform Guvernului, Romania a efectuat plati din cadrul Fondurilor Structurale si de Coeziune in valoare de 9,4 miliarde de lei (2,25 miliarde euro), adica aproximativ 11% din totalul fondurilor alocate pentru intreaga perioada 2007-2013, nicidecum 3% cum sustine deputatul liberal.
 
Daca ne gandim la ciclul de viata al unui proiect, care este de aproximativ 3 ani si jumatate, si scadem alocarile financiare pentru anii 2011, 2012 si 2013, in valoare de 10,5 miliarde de euro vom constata ca din fondurile disponibile pentru primii patru ani ai perioadei de programare, de 8,7 miliarde de euro, tara noastra a absorbit aproximativ 25%.
 
Masurile luate in ultima perioada au condus la cresterea ratei de absorbtie si in viitorul apropiat, pe masura ce vor fi depuse si acceptate cererile de rambursare, se va vedea acest lucru si in statistici. Programele pentru perioada 2007-2013 s-au lansat cu succes, dar se afla inca in stadii timpurii de finantare. Aceasta situatie se va schimba in runda de raportare strategica 2012, cand se asteapta progrese semnificative din partea tuturor statelor membre.
 
Privitor la declaratiile doamnei Manescu, europarlamentarul Petru Luhan, membru al Comisiei pentru Dezvoltare Regionala, considera ca "este o incercare de a prezenta intr-un mod eronat atat situatia existenta la nivel national cat si competentele Parlamentului European. Statisticile si afirmatiile exprimate dovedesc fie lacune in cunostintele referitoare la procedurile interne ale acestui for legislativ, fie dezinformeaza in mod intentionat cetatenii in scop electoral. Legislativul european nu poate impune
Romaniei asa ceva, aceasta fiind responsabilitatea statelor membre. Nu trebuie sa uitam faptul ca programele operationale si normele lor de aplicare au fost elaborate atunci cand la guvernare se aflau chiar liberalii. Mai mult decat atat, incompetenta acestora, a dus la intarzierea nejustificata a publicarii acestor documente si a generat in lant, o serie de probleme grave, in unele domenii pierzandu-se mai mult de un an din perioada de programare".
 
Birocratia excesiva este una dintre problemele pe care le intalnim in toate statele membre. Parlamentul European lupta de multi ani pentru simplificarea procedurilor stabilite de catre Comisia Europeana.. Un alt subiect dezbatut la acest nivel este cel al achizitiilor publice. Se doreste modificarea legislatiei europene in acest domeniu deoarece in toate statele membre s-au semnalat probleme. In momentul de fata legislatia romaneasca este aliniata in totalitate la cea europeana.
 

 

Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!