ISO 9001 Certified
 
EVENIMENTELE
SPECIALE
Romana English
PROFINN
Mese rotunde si ateliere de lucru Targuri si expozitii Conferinte si seminarii Cauta Contact
Home » Stiri » Guvernul Boc a taiat la sange cheltuielile de capital si nu da oxigen economiei


 

Guvernul Boc a taiat la sange cheltuielile de capital si nu da oxigen economiei


(29.06.2011)

Investitiile publice sunt in scadere de doi ani si jumatate, exporturile incetinesc, iar cresterea economica este anemica. Cheltuielile de capital, adica investitiile facute de stat, au fost pe o tendinta descendenta in ultimii doi ani si jumatate, comparativ cu varful atins in 2008, de 26,7 mld. lei, iar scaderile au continuat si in primele cinci luni din acest an in ciuda imbunatatirii vizibile a incasarilor bugetare.  

In 2010 guvernul Boc a investit numai 19,4 mld. lei, pentru ca in primele cinci luni ale acestui an sa cheltuiasca numai 5 mld. lei.  

Pe hartie guvernul Boc are foarte multe programe, dar in realitate investitiile statului sunt la pamant. Iar calitatea slaba a infrastructurii demonstreaza eficienta scazuta a cheltuielilor realizate. De la "cheltuielile de capital ale statului" s-a asteptat iesirea din criza, dar banii nu s-au dus in economie, ci in salarii si pensii, spune analistul Aurelian Dochia. 

Bani sunt, dar nu avem proiecte viabile, acuza Cristian Parvan, secretarul general al Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania. Directorul general interimar al FMI, John Lipsky, a spus luni-seara, dupa aprobarea primei evaluarii a noului acord, ca este nevoie de un progres mai rapid in imbunatatirea cheltuielilor de capital si absorbtia fondurilor de la UE. 

De asemenea, el a spus ca este necesar ca guvernul sa faca eforturi suplimentare pentru a atinge tinta de deficit bugetar de 3% din PIB in 2012, care este an electoral. 

"In sectorul de sanatate sunt in curs reforme importante, dar este nevoie de un progres mai rapid in imbunatatirea cheltuielilor de capital si absorbtia fondurilor UE, reducerea arieratelor si imbunatatirea administrarii taxelor", a declarat Lipsky. 

Sursa: Ziarul Financiar

 

Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!