ISO 9001 Certified
 
EVENIMENTELE
SPECIALE
Romana English
PROFINN
Mese rotunde si ateliere de lucru Targuri si expozitii Conferinte si seminarii Cauta Contact
Home » Stiri » Mugur Isarescu: Absorbtia fondurilor europene va fi in acest an sub nivelul din 2009


 

Mugur Isarescu: Absorbtia fondurilor europene va fi in acest an sub nivelul din 2009


(01.12.2010)

Absorbtia fondurilor europene va fi in acest an sub nivelul din 2009, a declarat marti guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, precizand ca agricultura si dezvoltarea rurala sunt singurele sectoare unde gradul de absorbtie va fi peste cel de anul trecut.

"In noua luni din 2010 suntem la mai putin de 70% fata de nivelul din 2009. Diferenta este extrem de mare si nu vad cum am putea accelera. Sansele ca absorbtia in 2010 sa fie sub 2009 sunt extrem de mari", a declarat Mugur Isarescu la o conferinta pe tema absorbtiei fondurilor europene.

El a precizat ca agricultura si dezvoltarea rurala sunt singurele sectoare unde gradul de absorbtie va fi peste cel de anul trecut. Pe de alta parte, gradul de absorbtie a fondurilor structurale si de coeziune este mai mic de jumatate comparativ cu cel din 2009, la fondul european de dezvoltare regionala si la pescuit absorbtia este zero.

"BNR are interes major sa absoarba acesti bani, pentru ca apare intrebarea: din ce va plati 20 miliarde de euro? Din 30 de miliarde cam cat ar trebui sa luam de la UE. Guvernul credeti ca nu are interes. Inseamna ca ar fi de o duplicitate extraordinara sa spuna in fiecare zi ca exista interes. Presedintele a spus-o de atatea ori ca reprezinta o prioritate nationala. Deci la varf exista interes", a aratat Isarescu.

Guvernatorul BNR a mai declarat ca absorbtia fondurilor europene este singura cale de a face cheltuieli mai mari in timpul crizei, avand in vedere ca Romania nu isi permite un deficit bugetar mai mare.

Mugur Isarescu a mai precizat ca bancile nu au in prezent retele pentru a acorda co-finantari, avand in vedere ca si-au dezvoltat reteaua teritoriala dupa modelul de consum.

El crede ca o parte din vina le apartine si consultatilor, care atunci cand realizeaza un proiect nu il intocmesc dupa un model, astfel incat acesta sa fie "citibil" si de bancile comerciale.

Sursa: HotNews.ro

 

Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!