ISO 9001 Certified
 
EVENIMENTELE
SPECIALE
Romana English
PROFINN
Mese rotunde si ateliere de lucru Targuri si expozitii Conferinte si seminarii Cauta Contact
Home » Stiri » Pierde Romania bani europeni?


 

Pierde Romania bani europeni?


(24.11.2010)

Romania pierde bani pentru ca a introdus prea tarziu avizele de contractare a unor proiecte destinate aderarii la Spatiul Schengen, reiese dintr-ul document comunitar. Prin urmare, acestea nu mai pot fi realizate in 2010 iar banii trebuie returnati.

Romania si Bulgaria nu au folosit 27.5 milioane de euro din bugetul total destinat aderarii lor la Spatiul Schengen, proiectelor ISPA si lichiditatilor. Acesti bani se vor intoarce in bugetul comunitar, au explicat pentru RFI surse din Comisia Europeana si Parlamentul European.

Conform Comisiei Europene, care a inaintat Parlamentului European informatia, Romania a introdus prea tarziu avizele de contractare a unor proiecte destinate tranzitiei lor la stadiul de stat membru al UE, printre care fondurile de infrastructura ISPA, aderarea la Spatiul Schengen si proviziile pentru asigurarea lichiditatilor. Aceste proiecte nu mai pot fi realizate in 2010, banii sint prin urmare pierduti.

Previziunile initiale facute pentru investitii in 2010 in Romania nu au fost realizate, a explicat pentru RFI purtatorul de cuvant al Comisiei Europene Patrizio Fiorilli.

Romania si Bulgaria vor pierde 27,5 milioane de euro din facilitatea Schengen, intrucat Comisiei Europene i s-a cerut de catre PE reducerea lor din cauza incapacitatii de a absorbi aceste fonduri, a spus intr-un interviu si fostul vicepremier bulgar Ivaylo Kalfin, citat de HotNews.ro.

Ministrul roman de externe a spus marti, potrivit Agerpres, ca 99% dintre banii prin facilitatea Schengen alocati MAE au fost folositi.

"Tot ce pot sa va spun este in limitele accesarii fondurilor Schengen la MAE. Incheiem in decembrie ultimele contracte si 99% din bani au fost extrasi din facilitatea Schengen", a spus Baconschi, adaugand ca "s-ar putea sa rezulte niste economii" intrucat preturile variaza in piata si de fiecare data cand faci planuri financiare ample, cu foarte multa infrastructura noua, contractele pot varia pe parcurs.

Sursa: EurActiv.ro

 

Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!