ISO 9001 Certified
 
EVENIMENTELE
SPECIALE
Romana English
PROFINN
Mese rotunde si ateliere de lucru Targuri si expozitii Conferinte si seminarii Cauta Contact
Home » Stiri » Proiect finantat de UE: Piste de ciclism leaga trei tari central-europene


 

Proiect finantat de UE: Piste de ciclism leaga trei tari central-europene


(22.03.2010)

Proiectul "Pista de biciclete fara frontiere" conecteaza Slovacia cu orasele invecinate din Austria si Ungaria, ajutand la constructia legaturilor interregionale si a eco-turismului.

Background

Politica regionala pentru perioada 2007-2013 reprezinta aproximativ o treime din bugetul total al UE. In prezent, regiunile al caror PIB pe cap de locuitor este mai mic cu 75% decat media UE sunt eligibile pentru finantarea regionala din partea UE.

Scopul politicii regionale a UE este reducerea disparitatilor dintre nivelurile de dezvoltare ale diferitelor regiuni prin intermediul asa-numitei coeziuni economice si sociale.

Pentru perioada 2007-2013, Slovaciei i-au fost alocate 11,3 miliarde de euro. Totusi, pana la sfarsitul lui 2009 doar 250 de milioane de euro fusesera primiti.

Planul de a construi o pista de biciclete internationala a aparut in 2005 si a fost co-finantata prin fondurile de pre-aderare PHARE. De atunci, multe orase si sate au decis sa 'primeasca' pista, majoritatea proiectelor fiind co-finantate prin fondurile UE care sprijina cooperarea transfrontaliera (Interreg) si dezvoltarea regionala.

Probleme

In jurul anului 2000, pistele de biciclete se aflau inca la inceput, fara sa constituie inca o retea moderna. Fara planificare si fara un know-how al autoritatilor locale, acestea au fost construite fara un model adevarat.

„Au fost construite corect doar pe masa, s-ar putea spune,“ arata Eva Lovasikova de la agentia pentru dezvoltare regionala Senec – Pezinok din Slovacia. „Un grup de interese a luat pur si simplu harta, a hotarat unde sa fie pista de biciclete si a marcat-o pe harta fara macar sa ceara permisiunea autoritatilor locale.“

Datorita programelor UE de cooperare transfrontaliera, situatia s-a imbunatatit semnificativ. A crescut numarul pistelor si se schimba si mentalitatea oamenilor – ei incep sa foloseasca din ce in ce mai mult metodele ecologice de transport si popularitatea bicicletelor creste. Au fost deja construiti 108 kilometri de piste noi de biciclete.

Sursa: www.euractiv.ro

 

Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!