ISO 9001 Certified
 
EVENIMENTELE
SPECIALE
Romana English
PROFINN
Mese rotunde si ateliere de lucru Targuri si expozitii Conferinte si seminarii Cauta Contact
Home » Stiri » Director la European Research Council: Cercetatorii romani din centrele europene au castigat 4 granturi


 

Director la European Research Council: Cercetatorii romani din centrele europene au castigat 4 granturi


(10.03.2010)

Cum ajutam cercetarea la nivel european? Cum preintampinam exportul de creiere in Statele Unite sau in Japonia? Bucurestiul urmeaza sa gazduiasca pentru trei zile o reuniune a European Research Council, reuniune in cadrul careia se vor discuta problemele cercetarii europene si ale finantarii acesteia. CampusNews a stat de vorba cu Dr. Jack Metthey, directorul ERCEA, Agentia executiva a European Research Council (ERC), cu Helga Nowotny, presedintele ERC, si Prof. Andreu Mas-Colell, secretarul general ERC.

 

CampusNews.ro: Cum se prezinta cercetatorii romani in competitii ERC? Cate granturi au fost castigate de catre romani care locuiesc in Romania si cate de catre cei care locuiesc inafara Romaniei? Cum este reprezentata Romania in comparatie cu celelalte tari est-europene?

Dr. Jack Metthey: ERC a fost creat pentru a sprijini cercetatorii de top, tineri si seniori, mai degraba printr-o competitie la nivel european, decat la nivel national. Era o noutate de care Europa avea nevoie. Consursul de obtinere a
granturilor noastre este foarte dur, in primul an am primit peste 9.000 de aplicatii, si numai 3% din acestea au primit finantare. Gradul de reusita a proiectelor a crescut la 12% de atunci, ceea ce inseamna ca nivelul este inca foarte ridicat.

Pana acum, 4 granturi au fost castigate de catre cercetatori romani care lucreaza in centre de cercetare din statele membre UE sau tari asociate cu programe de cercetare finantate de ERC (Marea Britanie, Germaia, Italia, Franta). 3 dintre ei se ocupa de cercetare in domeniul Life Sciences, si unul in Physical Science. Pana acum, ceea ce putem sa observam, este ca punctajul aplicantilor din tarile Europei de Est este mai scazut. Romania si tarile vecine, sunt cam la acelasi nivel, ceva mai multe granturi sunt castigate de Ungaria si Polonia.

Sursa: www.euractiv.ro

 

Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!