ISO 9001 Certified
 
EVENIMENTELE
SPECIALE
Romana English
PROFINN
Mese rotunde si ateliere de lucru Targuri si expozitii Conferinte si seminarii Cauta Contact
Home » Stiri » Banii gratis de la UE nu se obtin usor, dar cei care au primit fonduri europene spun ca merita tot efortul


 

Banii gratis de la UE nu se obtin usor, dar cei care au primit fonduri europene spun ca merita tot efortul


(09.03.2010)

Cel putin 30% din proiectele care vizeaza atragerea fondurilor europene nu reusesc sa treaca de testul de foc al bancilor, destul de exigente cand vine vorba de clienti agricultori sau mici intreprinzatori. La acestia se adauga un numar important care renunta la proiect pentru ca nu au bani cu care sa il sustina sau, mai grav, care isi supraevalueaza capacitatea de a finaliza o investitie. Cu toate acestea, autoritatile sunt optimiste - nu ne va prinde 2015 fara 90% din banii de la Uniunea Europeana. Romanii au atras putin peste 3% din fondurile structurale si circa 8% din cele destinate agriculturii in perioada 2007-2013, dar varful de sarcina il va reprezenta 2010, potrivit autoritatilor, cand sunt bugetate plati de peste 4,3 miliarde de euro.

Numarul proiectelor nebancabile va creste ca urmare a crizei financiare, dar si a erorilor facute de beneficiari in implementare. "Avem proiecte care se retrag fie inainte de semnarea contractului, fie, si mai grav, in perioada de implementare. Trendul este puternic ascendent. In urmatoarea perioada se va produce o retragere cu un impact major asupra finantarilor. Cauzele sunt fie incapacitatea beneficiarilor de a-si asigura resursele financiare, fie supraevaluarea fortelor proprii. Daca beneficiarul vede ca plafonul maxim al unui proiect este de 1,5 milioane de euro, cere intreaga suma, fara a se gandi ca ulterior este posibil sa nu reuseasca sa sustina financiar proiectul", a declarat Catalina Melita, directorul Programului Operational Sectorial Cresterea Competitivitatii Economice (POSCCE), prezenta la evenimentul "Cum sa iei bani de la EU? Invata de la firmele care au primit finantare europeana", organizat de ZF in parteneriat cu CEC Bank, Banca Transilvania si Noerr Finance & Tax.

In agricultura, de exemplu, unde s-au atras pana in prezent circa 8,4% din fondurile europene disponibile pana in 2013, adica 741 mil. euro, proiecte in valoare de 30 de milioane de euro au fost respinse. "Ne-am izbit de copy-paste-uri. Beneficiarii trebuie sa stie ca aceste proiecte nu pot fi bancabile, asa cum niciun start-up "Nelu & Mary Impex", care indeplineste toate criteriile de selectie, nu poate fi bancabil pentru ca la o evaluare simpla ne dam seama ca sunt sume dezangajate din start. Deocamdata nu avem multe dezangajari, circa 30 mil. euro, dar cu siguranta acestea vor creste din cauza efectului crizei, pentru ca multi isi prelungesc prin acte aditionale perioada de implementare a proiectului", spune Octavian Ciprian Alic, director general in cadrul Agentiei de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (APDRP).

Sursa: www.zf.ro

 

Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!