ISO 9001 Certified
 
EVENIMENTELE
SPECIALE
Romana English
PROFINN
Mese rotunde si ateliere de lucru Targuri si expozitii Conferinte si seminarii Cauta Contact
Home » Stiri » Inca o strategie economica a Comisiei Europene: Europa 2020


 

Inca o strategie economica a Comisiei Europene: Europa 2020


(04.03.2010)

 

Comisia a lansat strategia Europa 2020 pentru iesirea din criza si pregatirea economiei pentru deceniul urmator. Strategia identifica trei factori cheie pentru cresterea economica, de aplicat la nivelul UE si la nivel national: o crestere inteligenta (prin cunoastere, inovare, educatie si societatea digitala), o crestere durabila (productie mai competitiva, utilizare mai eficienta a resurselor) si o cresterea economica favorabila incluziunii (o mai mare participare la piata fortei de munca, competente si lupta impotriva saraciei).

Strategia stabileste cinci obiective care definesc nivelul la care ar trebui sa se situeze Europa in 2020, in raport cu care vor fi evaluate progresele.

Jose Manuel Barroso a declarat: „Miza strategiei Europa 2020 este legata de ceea ce trebuie sa facem astazi si maine pentru a reaseza economia UE pe drumul cel bun. Criza a scos la lumina probleme fundamentale si tendinte lipsite de viabilitate pe care nu le mai putem ignora. Europa are un deficit de crestere care ne pune viitorul in pericol. Trebuie sa ne rezolvam in mod decisiv vulnerabilitatile si sa fructificam numeroasele noastre avantaje. Avem nevoie sa construim un nou model economic bazat pe cunoastere, pe o economie cu un nivel reduse de emisii de carbon si cu un grad ridicat de ocupare a fortei de munca. Aceasta batalie necesita mobilizarea tuturor partilor interesate din Europa.”

In primul rand, Europa trebuie sa invete din experienta crizei economice si financiare globale. Economiile noastre sunt intrinsec legate. Niciun stat membru nu poate aborda eficient provocarile globale printr-o actiune izolata. Suntem mai puternici atunci cand lucram impreuna, iar reusita iesirii din criza depinde, prin urmare, de o stransa coordonare a politicii economice. Imposibilitatea realizarii acestui lucru ar putea conduce la un „deceniu pierdut” de declin relativ, la o deteriorare permanenta a cresterii si la niveluri ridicate de somaj structural.

Sursa: www.euractiv.ro

 

Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!