ISO 9001 Certified
 
EVENIMENTELE
SPECIALE
Romana English
PROFINN
Mese rotunde si ateliere de lucru Targuri si expozitii Conferinte si seminarii Cauta Contact
Home » Stiri » FMI a aprobat eliberarea imprumutului de 2,3 miliarde de euro pentru Romania


 

FMI a aprobat eliberarea imprumutului de 2,3 miliarde de euro pentru Romania


(22.02.2010)

Boardul Fondului Monetar International (FMI) a decis vineri (19 februarie 2010) sa acorde Romaniei cele 2,3 miliarde de euro, aferente transei a treia si a patra din imprumutul acordat de organismul financiar international.

Decizia luata de Board-ul FMI de a inchide cel de-al doilea si al treilea raport de evaluare a performantei Romaniei in concordanta cu prevederile Acordului Stand-By fost luata in urma concluziilor la care a ajuns misiunea FMI care s-a aflat la Bucuresti in perioada 20-27 ianuarie, sub conducerea lui Jeffrey Franks.

Cu acel prilej FMI a constatat ca in 2009 Romania a inregistrat o scadere de -7 la suta a PIB-ului si un deficit bugetar cash de -7,3 la suta si a apreciat ca in 2010 se va resimti o usoara crestere economica din primul trimestru, dar cresterea va fi mai consistenta in partea a doua a anului si va atinge 1,3 la suta, deficitul bugetar urmand sa se reduca la -5,9 la suta.

“Stim ca Romania este una dintre cele mai sarace tari din Uniunea Europeana. Daca scad lefurile, scade si puterea de cumparare si se diminueaza cererea interna, dar motorul relansarii economice a Romaniei trebuie sa fie exporturile, nu satisfacerea cererii interne”, a explicat seful misiunii FMI pentru Romania.
‘Am subliniat, in discutiile cu autoritatile, ca prioritatea cea mai mare este protejarea celei mai sarace paturi din populatia Romaniei. Dar Romania nu este singura tara din lume care a cheltuit mai mult decat a castigat si acum trebuie sa faca ajustari. Ajustari dureroase trebuie sa faca si americanii’, a mai spus Franks.

Sursa: www.financiarul.ro

 

Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!