ISO 9001 Certified
 
EVENIMENTELE
SPECIALE
Romana English
PROFINN
Mese rotunde si ateliere de lucru Targuri si expozitii Conferinte si seminarii Cauta Contact
Home » Stiri » Centrul Roman de Politici Europene: Cel mai probabil, la finalului lui 2010 nu vor fi pierdute fonduri europene


 

Centrul Roman de Politici Europene: Cel mai probabil, la finalului lui 2010 nu vor fi pierdute fonduri europene


(12.02.2010)
"Romania nu va pierde fonduri daca nu avanseaza prea mult cu platile catre beneficiari si, implicit, cu cererea de rambursare catre Bruxelles. Aceasta pentru ca in categoria <> Comisia Europeana include si sumele transmise drept avans statului roman. Fondurile trimise drept avans in Romania insumeaza, pe ultimii trei ani 1,95 miliarde de euro" - arata un raport asupra utilizarii fondurilor structurale publicat marti, 9 februarie de catre Centrul Roman de Politici Europene. Totusi, socoteala "cinstita" arata ca platile sunt la un nivel mai putin decat satisfacator. Raportul formuleaza o serie de recomandari pentru cresterea ritmului de aprobare a proiectelor si rambursare a banilor catre beneficiari.
Rata de absorbtie oficiala, la finalul anului 2009, este de numai 10,26% - potrivit informatiilor publicate de Ministerul Finantelor Publice. Mai mult daca ne uitam numai la alocarea 2007, platile+sumele transmise in avans beneficiarilor insumeaza sub 50% din fondurile disponibile. Totusi, "proiectele pentru care au fost semnate contracte acopera in proportie de 55% fondurile alocate. Teoretic, daca totul merge bine si nu exista probleme la derularea activitatilor si in ceea ce priveste documentele depuse pentru rambursarea cheltuielilor, putem vorbi despre o potentiala rata de absorbtie de 55% raportat la suma disponibila in perioada 2007-2009", mai arata documentul citat.

Sursa: www.euractiv.ro

 

 

Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!