ISO 9001 Certified
 
EVENIMENTELE
SPECIALE
Romana English
PROFINN
Mese rotunde si ateliere de lucru Targuri si expozitii Conferinte si seminarii Cauta Contact
Home » Stiri » Fonduri de 329 mil. pentru zona costiera, imposibil de accesat


 

Fonduri de 329 mil. pentru zona costiera, imposibil de accesat


(11.02.2010)

Pentru ca nu putem cofinanta proiectele europene, falezele litoralului romanesc se prabusesc

Desi considerate urgente de gradul zero, falezele litoralului romanesc al Marii Negre sunt in paragina. Fondurile nece­sare reabilitarii infrastructurii costiere exista, provin de la Uniunea Eu­ropeana, dar nu pot fi cheltuite pentru ca statul roman nu gaseste suma necesara cofinantarii proiectelor.
Falezele litoralului romanesc sunt un pericol pentru cei care se incumeta sa se plimbe pe malul marii!
Acesta a fost sem­nalul de alarma tras de Directia Ape­lor Do­brogea Litoral inca din 2008. Tim­pul a trecut si lucrurile nu s-au schimbat in bine, din contra, factorii de mediu au con­tinuat sa lase urme adanci in falezele romanesti unde lucrarile au fost aban­donate sau nu au fost de­ma­rate vreodata din cauza lipsei banilor sau a vreunei au­to­ri­zatii. Paradoxal este ca au­to­ritatile de mediu roma­nesti sunt extrem de bine in­for­ma­te, ele avand la dispozi­tie con­clu­ziile a doua studii rea­lizate de specialisti din Statele Unite ale Americii, ale caror re­co­man­dari nu le-a respectat insa nimeni.

Pe hartie, malurile din Tuz­­la, Cos­ti­nesti, Eforie si Con­stanta sunt in pro­gram de reabilitare, dar, in rea­li­ta­te, ma­joritatea lucrarilor nu au fost platite de Ministerul Me­­diului la timp asa ca fir­mele executante si-au re­tras oa­menii de pe santier. Ofi­cial, pentru lucrarile demarate in 2007 Gu­vernul s-a angajat sa plateasca 49 de milioane de euro, dar nu a virat decat 7,3 milioane. Asa se face ca, in prezent, se lu­creaza doar pe doua tronsoane, la Tuzla si Costinesti, dar lu­crurile se misca ex­trem de timid, in as­teptarea banilor de la Bucuresti. Lucrarile de consolidare a falezelor din Cos­tinesti ar fi trebuit finalizate in luna mai a anului trecut, dar pentru ca fondurile au fost sistate si executantul a lucrat cu viteza melcului, acestea au ramas in paragina. Primarul comunei, Traian Cristea, care a catalogat lucrarile drept cel mai important proiect al Costinestiului din ultimii ani, spune ca valoarea lucrarilor se ridica la 24 de mi­lioane de lei si au ca scop salvarea de efectele eroziunii a zonei costiere a lo­calitatii. In plus, prin aceste lucrari se creeaza posibilitatea extinderii zonei de promenada cu doi kilometri.

Sursa: www.financiarul.com

 

Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!