ISO 9001 Certified
 
EVENIMENTELE
SPECIALE
Romana English
PROFINN
Mese rotunde si ateliere de lucru Targuri si expozitii Conferinte si seminarii Cauta Contact
Home » Stiri » Oamenii de afaceri: fondurile UE sunt ultima sansa de repornire a „motoarelor economiei“


 

Oamenii de afaceri: fondurile UE sunt ultima sansa de repornire a „motoarelor economiei“


(04.02.2010)
Statul trebuie sa faca un efort birocratic pentru repornirea „motoarelor economiei“
Mediul de afaceri considera ca, in lipsa unor masuri anticriza din partea Executivului, acesta ar trebui sa se orienteze spre absorbtia fon­du­ri­lor europene, cu care s-ar putea finanta pro­gra­me de relansare a economiei. Apre­cierile aces­­tora sunt in ton cu declaratia sefului mi­siu­nii FMI pentru Romania, Jeffrey Franks, care a declarat ca Guvernul de la Bu­cu­resti nu a luat masuri pen­tru a reporni motoarele eco­no­miei si i-a re­co­man­dat acestuia sa se con­­cen­­treze pe absorbtia fon­du­ri­lor europene pentru a investi in infrastructura si a re­lan­sa eco­no­mia. Managerii din „econo­mia reala” atrag aten­tia ca este ne­vo­ie de sim­pli­fi­carea pro­ce­du­ri­lor si de masuri adi­tio­nale, de na­­tura fiscala sau ad­mi­nis­trativa.
Toti oamenii de afaceri consultati de „Financiarul” s-au declarat de acord cu analiza lui Jeffrey Franks. Dan Muntean, directorul general al pro­duca­to­ru­lui de vinuri Cramele Hale­wood, spune ca, pen­tru repor­ni­rea economiei, sunt necesare inves­titiile majore facute de stat, de exemplu in infrastructura, reducerea ratei dobanzii de referinta a BNR, reducerea fisca­litatii si redu­ce­rea birocratiei, in special pentru impulsionarea societatilor mici si mijlocii de a crea noi locuri de munca. La aces­tea se adauga stimularea siste­mu­lui bancar pen­tru a reincepe acordarea de cre­dite si sti­mularea inves­ti­tii­lor straine. „Si, evident, cel mai usor de realizat, masura rele­va­ta de domnul Franks, care nu ne­­ce­sita ca Guvernul sa se im­pru­­mute la fel de mult”, a adau­gat Muntean.
Romeo Cosma, Managing Par­tner al societatii de avoca­tu­ra Cosma&Asociatii, spune ca sta­tul roman este lipsit de in­stru­­men­­­tele adecvate si de re­sur­sele finan­ciare pentru o im­plicare di­rec­ta si energica in economie, as­tfel incat aceasta sa repor­neas­ca. „Jeffrey Franks recomanda Exe­­cutivului o im­pli­care mai am­­pla in pro­ce­du­rile ad­mi­nis­tra­­tive de ela­borare si avizare a documentatiilor ne­ce­sare acce­sa­rii fondurilor eu­ro­pene, astfel incat sa faca posibila accesarea acestor fonduri la un nivel cat mai mare. Efortul Executivului ar fi unul birocratic, si nu unul structural”, a declarat Cosma.
De aceeasi parere este si Adrian Chebutiu, presedintele grupului industrial UCM Resita, care spune ca Guvernul trebuie sa mareasca gradul de absorbtie a fondurilor europene, prin numirea unor oameni calificati in functiile relevante si prin motivarea lor. „Data fiind situatia critica in care simt ca se afla economia romaneasca, atragerea de fonduri europene nu poate rezolva pe termen scurt aceasta problema. Din punctul de vedere al infrastructurii de proiect, Romania nu este pregatita sa aduca banii repede”, spune Chebutiu.
Acesta a explicat ca fondurile europene sunt o solutie doar pe termen mediu si lung, solutia pe termen scurt fiind indatorarea. „Trebuie adusi bani in tara, dar nu de la bancile din Romania. Acestea trebuie sa crediteze economia. Guvernul ar trebui sa aduca bani de la institutiile financiare internationale, pentru investitii, nu pentru salarii si pensii”, a afirmat Chebutiu. Acesta s-a referit la posibilitatea investitiilor in autostrazi, cai ferate sau hidrocentrale, rezolvand problemele sociale din bazinele miniere. „Sunt zeci de mii de oameni obisnuiti sa faca lucrari de geniu. Ar fi fericiti sa lucreze la suprafata, mai ales ca ar fi si o finalitate economica”, a mai spus Chebutiu.Nicolae Voiculescu, partener al fir­mei de consultanta Link Resource, spune ca finantarile de la UE au fost utilizate sub potential, de la data aderarii.

Sursa: www.financiarul.com

 

 

Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!