ISO 9001 Certified
 
EVENIMENTELE
SPECIALE
Romana English
PROFINN
Mese rotunde si ateliere de lucru Targuri si expozitii Conferinte si seminarii Cauta Contact
Home » Stiri » Revista Presei


 

Revista Presei


(28.05.2009)

Revista Presei 28.05.2009

Comisia Europeana pune “in chingi” sectorul financiar

Uniunea Europeana va intensifica si extinde supravegherea si reglementarea in sectorul financiar, potrivit unui pachet de masuri prezentat ieri de Comisia Europeana (CE), care doreste sa aplice "lectiile" invatate in urma crizei mondiale pentru a proteja investitorii, transmite Reuters, potrivit Mediafax. CE intentioneaza sa puna la punct, astfel, una dintre componentele fundamentale ale replicii UE la criza financiara.

 

Sursa: Curierul National

 

Cea mai calma sedinta din mai a leului

Piata valutara a fost ieri deosebit de calma, deprecierea leului fata de sedinta precedenta fiind minima, pe fondul unor volume de tranzactionare reduse. Cursul mediu al euro a euro a urcat de la 4,1811 la 4,1830 lei, pe o piata deosebit de calma, unde tranzactiile s-au realizat intr-un culoar foarte ingust, cuprins intre 4,1750 si 4,1850 lei. In jurul orelor 16:30 cotatiile din piata erau de 4,18 - 4,1880 lei, valori identice cu cele de la inchiderea de acum doua zile.

 

Sursa: Curierul National

 

Criza de care aveam nevoie

In numai cateva luni, criza globala a adus o rasturnare de situatie in mediul de afaceri din Romania. Companii autohone din toate industriile au fost zdruncinate serios, deoarece au trecut intr-un interval foarte scurt de la cresteri uimitoare la scaderi importante. Insa corectiile aduse de criza erau unele necesare, astfel incat sa ramana in piata firmele care au un business real, care nu urmaresc doar profituri uriase.

 

Sursa: Curierul National

 

2009: declin economic in noile state membre UE, inclusiv in Romania

 

"Impactul crizei economice internationale asupra noilor state membre din Uniunea Europeana s-a dovedit a fi mult mai sever decat se anticipa in urma cu cateva luni. Cele mai noi estimari indica un declin al PIB in UE 10 de ordinul a 2,9% in 2009, urmat de o crestere de 0,3% in 2010. Aceste estimari raman foarte incerte deoarece depind, la randul lor, de estimari referitoare la punctul de cotitura al recesiunii si de cresterea economica a principalilor parteneri comerciali, in special a celor din Uniunea Europeana", se arata in ultimul raport economic publicat de Banca mondiala si dedicat noilor state membre din Uniunea Europeana.

 

Sursa: Euractiv

 

Creditarea continua sa scada din cauza cererii tot mai reduse

 

Dobanzile mari au facut ca soldul creditelor in lei sa se diminueze cu 0,9% in aprilie, mai repede soldul imprumuturilor in valuta, unde scaderea s-a temperat la 0,16%, pe fondul stabilizarii cursului.

Valoarea imprumuturilor acordate populatiei si firmelor a continuat sa coboare in aprilie, in special din cauza scaderii puternice a apetitului de creditare, si mai putin din cauza dobanzilor mari.

 

Sursa: Romania Libera

 

Concurenta a dat unda verde la ajutoare de stat in valoare de 180 de milioane de euro

Consiliul Concurentei a aprobat ieri schema de ajutor de stat privind companiile detinute de Ministerul Economiei si de Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), deci la care statul este actionar.

Bugetul total al acestei scheme este de 180 de milioane de euro, dintre care 30 de milioane de euro pentru schema de salvare. Pentru a fi aplicata, schema de ajutor de stat are nevoie si de acceptul Comisiei Europene. „Avand in vedere faptul ca aceasta schema a fost analizata, informal, de catre Comisia Europeana, ne asteptam ca autorizarea si implementarea masurii de sprijin sa se faca intr-un termen cat mai scurt",

Sursa: Gandul

 

42% dintre manageri vor face concedieri, 25% reduc salariile. Cine scapa

Dupa ce efectele crizei se vor diminua, managerii romani vad in 2009 un an de sacrificiu. In aceste conditii, doar 22% dintre cei 300 de respondenti ai studiului Deloitte sunt de parere ca vor avea rezultate mai bune la sfarsitul acestui an, fata de 2008. Printre „asii din maneca” pe care directorii de companii le apreciaza ca fiind avantaje principale la iesirea din criza economica se numara angajatii foarte bine pregatiti, relatiile solide cu partenerii de afaceri, calitatea serviciilor ofeite, dar si notorietatea brandului, se mai arata in raportul realizat de Deloitte.

 

Sursa: Gandul  

 

 

Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!